Сезон аґрусу тільки-но настав. Поки можна смакувати свіжими ягодами, але варто подумати й про заготівлю варення на зиму — воно не менш апетитне.
Ділиться рецептами Інформатор.
СМАРАГДОВЕ ВАРЕННЯ З АҐРУСУ
Інгредієнти:
- аґрус — 1 кг
- цукор — 1,5 кг
- вишневі листки — 10 шт
Приготування:
Аґрус потрібно обирати не зовсім зрілий. Промити, а після того перебрати. Дрібні ягоди залишати цілими, а великі надрізати збоку, й обережно видаляти шпилькою насіння з частиною м’якоті. Аґрус перекладати промитим вишневим листям та облити окропом. Залишити на 8-10 годин, щоб ягоди виділили сік. Його потрібно використати для сиропу: додати цукор та закип’ятити. Додати ягоди (але без вишневого листя), зняти з вогню та залишити на 2-3 години. Дати охолонути. Потім варити та готовності й охолодити якнайшвидше, щоб варення не втратило колір. Охолоджене варення потрібно розлити по сухих чистих банках та накрити пергаментним папером або кришкою. Обв’язати та зберігати в прохолодному місці.
ВАРЕННЯ З АГРУСУ ТА АПЕЛЬСИНУ
Інгредієнти:
- апельсин — 1 шт
- аґрус — 1 кг
- цукор — 1 кг
Приготування:
Апельсин потрібно порізати на шматочки та видалити кісточки. Перемішати з аґрусом та подрібними у блендері. Далі — засипати цукром та залишити при кімнатній температурі на 3-4 години (або доки пісок не розчиниться). Варення перелити в каструлю, довести до кипіння та варити на мінімальному вогні 15-20 хвилин, постійно помішуючи. Розлити по банках та закрити кришками.
КОРОЛІВСЬКЕ ВАРЕННЯ З АҐРУСУ
Інгредієнти:
- аґрус — 2 кг
- цукор — 2 кг
- волоські горіхи — 800 г
- вода — 400 мл
Приготування:
Промийте агрус. Потрібно відібрати тільки цілі ягоди, та зробити невеликий надріз. Волоські горіхи розрізати на менші частинки та начинити ними аґрус. Зварити сироп із води та цукру, гарно розмішати, довести до кипіння та всипати ягоди. Готувати варення 20 хвилин на невеликому вогні, а потім зняти з плити на 20 хвилин. Потім повернути на плиту та повторити процес варіння й охолодження ще тричі. В простерилізовані банки розкласти варення. Закрутити та зберігати в прохолодному темному місці.
Віталіна Костів
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com