Інформатор Калуш

ВЛАДА

Незабаром жінки самі обиратимуть коли їм йти в декрет — Деталі

На цьому тижні, Володимир Зеленський підписав Закон, який визначає зміни до низки інших законів, що стосуються вибору жінками декретної відпустки. 

Ділиться Інформатор, посилаючись на портал “Дебет-Кредит”.

В цю середу, 26 липня Президент підписав Закон від 13.07.2023 р. №3238-IX  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами” (раніше законопроєкт №9271).

Наразі фінального тексту закону немає. Проте, як відомо, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зміни стосуватимуться

  • статті 178 КЗпП;
  • статті 17 Закону «Про відпустки»;
  • пункту 10 частини першої статті 30 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • статті 18 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Новим законопроєктом хочуть надати право працюючим жінкам, якщо немає медичних протипоказань, за власним бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів. При цьому загальна тривалість такої відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься.

Тобто, якщо зміни таки будуть прийняті, то жінка зможе використати 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 106 днів — після. Основна тривалість відпустки  становитиме 126 днів, тобто без змін.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору