Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Інфоплейлист #10: Вхід у змінному взутті та ТНМК в період 90-тих

Український хіп-хоп пройшов чималий шлях: сьогодні його звучання межує з неймовірною різноманітністю жанрів. Та завжди цікаво побачити, послухати й торкнутися того, з чого все починалося: вловити нитку розвитку музики або просто поринути у ностальгію. 

Сьогодні Інформатор потішить вас українським хіп-хопом.

Все нове — це добре забуте старе. Особливо цікавою є культура хіп-хопу епохи 90-тих, яка вабить своїм неординарним тінейджерським звучанням. Наступні композиції точно здаватимуться вам чимось рідним, але цього разу ви можете поглянути на них під іншим кутом.

  • Вхід у змінному взутті — Час, що минає

Звісно ж, час невпинно летить, як і в пісні “Час, що минає”. Циклічні ритми повертають до атмосфери дискотек далекої (або не дуже) молодості, закликають до танців удома перед дзеркалом, або навіть до повернення спілкування із старими друзями, з якими раніше ділили одну круту майку чи джинси. Текст тут також наповнений сенсами неминучої плинності буття:

“Тільки б забути про власний кінець,
Тільки б не чути власних сердець,

Тільки б надалі від себе втікти,
І щонайкраще сховати сліди”

  • ТНМК — Зачекай

Мабуть, один з найліричніших треків ТНМК. “Зачекай” — класика жанру, але в м’якій неосяжній формі. Більшість пісень із альбому “Зроби мені хіп-хоп” ритмічні, але по-іншому: змушують трясти головою й рухати плечима. А у випадку прослуховування “Зачекай” виникає бажання розлягнутися на ліжку й звісити одну ногу: рефлексувати або навіть плакати від теплоти спогадів.

“Почивай, засинай,
Лягу я на край
Не лягай!
Вночі впаду за край”, — і наче час зупиняється.

  • Вхід у змінному взутті — Хтось каже так

ВУЗВ, як “зачинателі” українського хіп-хопу, однозначно припадуть до серця багатьом: і тим, хто пам’ятає їхню музику з юності, і тим, хто сьогодні з нею знайомиться. “Хтось каже так” — один з тих самих треків, які приваблюють неординарним звучанням: поєднанням хіп-хопу та фольк-інструментального відтворення звуку, яке наче ще більше робить пісню “рідною”.

“Заперше піднявшись в обломі із ліжка,
зігріти себе філіжанкою кави,
а потім бока почесавши,
у вікна
дивитись, як квітне любима держава”

  • ТНМК — ШоПопалоШоу

Один з найбільш “качових” треків альбому “Зроби мені хіп-хоп”. Текст й приблизно не нагадує інші тексти “Танку на майдані Конго”: “ШоПопалоШоу” це щось дуже андеграундне, вуличне та гаражне. Одягайте сонячні окуляри, та уявляйте себе репером з 90-тих — атмосфера, відповідно, занурить вас у минуле.

“Все, я більш не слюсар, я той, як? Промоутер!
Ще як? Продюсер! О, тепер я продюсер”

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору