Інформатор Калуш

ВЛАДА

Мер Долини катається на сміттєвозі МАЗ | Зрада чи ні?

До громади прибув новий сміттєвоз від постачальника, який до повномасштабного вторгнення тісно співпрацював з білоруською компанією ВАТ “МАЗ”, яка потрапила під міжнародні санкції у 2021 році.

Повідомляє Інформатор.

Шостого квітня 2023 року на сайті електронних закупівель “Prozorro” з’явилось оголошення про проведення закупівлі сміттєвоза із заднім завантаженням марки — МАЗ-6312С3-589-010. Очікувана вартість 4 600 000 гривень. У торгах взяли участь два учасники:

  • ТОВ “УкрЄвроМАЗ” — запропонувало продаж техніки за 4 290 000 гривень;
  • ТОВ “ВИРОБНИЧА КОМПАНІЯ “ВІВА” — запропонувала ціну в 4 329 900 гривень.

Перемогу отримало перше підприємство ТОВ “УкрЄвроМАЗ”. Автомобіль закупили на баланс комунального підприємства “Комунгосп”. Мер Долини Іван Дирів вже встиг перевірити новий автомобіль. Відповідне відео опублікував на власній сторінці Facebook.

Натомість у коментарях люди висловлюють обурення щодо вибору марки сміттєвоза. Автомобілі МАЗ випускаються у Білорусі, котра підтримує збройну агресію т.зв. “рф” проти України. За даними Вікіпедії ВАТ “Мінський автомобільний завод” є найбільшим державним підприємством Білорусі з випуску великовантажної автомобільної, а також автобусної, тролейбусної та причіпної техніки.

З 21 червня 2021 року завод та його директор потрапили до чорного списку ЄС, а також Канади та Швейцарії. У 2023 році завод потрапив під санкції США та України. За даними НАЗК підприємство здійснює виробництво/постачання продукції військового призначення, яка використовувалась Росією під час військового вторгнення в Україну в 2022-2023 роках.

На сайті постачальника ТОВ “УкрЄвроМАЗ” зазначено, що вони працюють в Україні з 7 лютого 2011 року та є офіційним імпортером продукції МАЗ в Україну. Про діяльність компанії після 24 лютого 2022 року не вказано, але у довоєнні часи товариство тісно співпрацювали з ВАТ “МАЗ” та холдингом “БЕЛАВТОМАЗ”. Напередодні війни отримували від них подяки та нагороди.

За словами менеджера з продажу компанія ТОВ “УкрЄвроМАЗ” припинила співпрацю з білоруським ВАТ “МАЗ”. Наразі продають автомобілі, котрі завезли до повномасштабного вторгнення. Про це у березні-травні писало низка медіа.

“Розпочата ерефією 24 лютого 2022 року війна все змінила. Замість техніки для зростання нашої економіки, з території Республіки Білорусь поїхали колони військової техніки, які везли орків, що принесли нам смерть і руйнування”, — діляться представники компанії в інтерв’ю Agro Times.

Також у матеріалах статті представники компанії діляться, що вірять, що продукція МАЗ ще повернеться на ринок України, а білорусь стане вільною і демократичною країною. Вказано й те, що починають переходити на шасі європейських виробників. Проте на сайті компанії ця інформація відсутня. Опубліковані тільки визначні події тільки до 29 грудня 2022 року.

За даними сервісу YouControl за останні три роки ТОВ “УкрЄвроМАЗ” пов’язано з 36 кримінальними справами та фігурує у наявних кримінальних провадженнях щодо злочинів у сфері службової та професійної діяльності.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору