Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Історична подорож вузькоколійкою”: у Вигоді реалізують новий проєкт

За підтримки Українського культурного фонду в рамках програми “Культура.Регіони” Центр спадщини вигодської вузькоколійки запустить новий проєкт.

Розповідає Інформатор, покликаючись на Курс.

Проєкт “Історична подорож вузькоколійкою” спрямований на популяризацію та збереження унікальної вузькоколійної гілки, яка є найстарішою діючою в Україні. Він сприятиме саме використанню місцевої культурної, історичної й промислової спадщини для економічного розвитку громад. Бюджет проєкту — 351 687 гривень.

Історія карпатської вузькоколійки бере початок в другій половині XIX століття. Австрійський барон Леопольд Поппер фон приїхав до Вигоди в 1873 році та розпочав тут свій деревообробний бізнес. Відтак у селищі з’явився паровий тартак (лісопилка), а в Старому Мізуні — деревообробний завод.

Будівництво першої вузькоколійної гілки в Карпатах було розпочато в 1883 році. Перша ділянка, довжиною 3 км, простягалась із Вигоди до заводу в Старому Мізуні. А у 2004 році вузькоколійка стала платформою для започаткування добре відомого у Вигоді туристичного маршруту “Карпатський трамвай”.

Про історію Вигодської вузькоколійки на всіх етапах її розвитку можна дізнатися у доповненій експозиції Центру за допомогою інтерактивного дисплею (можна переглянути історичні фото, відео та архівну інформацію). А запустивши інтерактивний стенд “Паровий двигун” можна побачити принцип його роботи та відчути себе справжнім машиністом паровоза.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору