Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші та районі продовжується просідання ґрунту — найбільше 3 метри

Зібрали найактуальніші відповіді начальника управління з питань надзвичайних ситуацій Іван Дембича та запитання калушан.

Розповідає Інформатор, покликаючись на Калуш місто.

Яка ситуація із проваллям на вулиці Глібова, де наступне провалля можливе на дорозі під вантажогабаритною фурою?

“На вулиці Глібова утворилась воронка, це воронка під №14-В, оскільки попередні дві (№14-А та 14-Б) були утворені у 2015 й 2021 році.”

Також начальник управління повідомляє, що є потенційна небезпека у питанні утворення провалля, оскільки на тому місці велися гірничі видобутки. Воронка, яка утворилася 8 липня має розміри 7 на 8 метрів.

“Складність у тому, що на відстані 15 метрів до воронки проходить дорога регіонального значення, яка можливо стане об’єктом для утворення нової воронки. Отже, було прийнято рішення про ліквідацію воронки, після цього з міського бюджету були виділені кошти й разі стабілізації даної воронки вона буде ліквідована шляхом засипки. Кошти будуть виділені з міського бюджету.”

Він додав, що гірша ситуація у районі шахт “Голинь” та “Ново-Голинь”, відповідно є ініційований міською радою проєкт, у 2021 було розпочато моніторинг стану цих полів та вулиці Європейської.

“Мульда зсування земної поверхні у районі села Кропивник становить 3 метри. Міською радою та народним депутатом також ініційовано утворення міжвідомчої комісії на урядовому рівні, яка вивчає проблеми калуського гірничо-промислового регіону і напрацьовує матеріали щодо ліквідації наслідків вироблення гірничого виробництва на території згаданих регіонів.”

– Чи моніторите ви стан укриттів у Калуші і чи відповідають вони нормам і вимогам безпеки та благоустрою?

“Відповідно до Кодексу цивільного захисту до захисних споруд цивільного захисту належать: сховища, протирадіаційні укриття та прості укриття.”

Іван Дембич повідомляє, що в Калуші було побудоване 31 сховище. Вони розташовані в приміщеннях найбільш працюючої зміни, того чи іншого підприємства, яке продовжувало період роботи в особливий період.

“Протирадіаційне укриття — це інженерна споруда, яка призначена для укриття населення від зброї масового ураження. На нашій території є чотири протирадіаційні укриття. Також у нас є 62 найпростіші укриття, у тому числі в навчальних закладах та закладах дошкільної освіти. На початку повномасштабного вторгнення нашою міською радою, управліннями, а також за ініціативи багатьох мешканців, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків було проведено роботу щодо проведення даних підвальних приміщень в стан, які можуть бути використані для тимчасового, я наголошую, для тимчасового перебування людей в них на період загрози. Відповідальність за технічний стан цих приміщень несуть балансоутримувачі даних приміщень. Звичайно, що їм надається належна увага, проводиться технічний огляд, відповідні перевірки. Відповідно, зараз проводиться перевірка захисних споруд зі складанням відповідних актів.”

До теми: “Вода, шприци і абсолютна темрява” — в якому стані укриття на Підвальній? | ФОТО

– Мікрорайон Підгірки постійно потерпає від підтоплень. Спочатку говорили, що топить через забруднене русло Млинівки, тепер проблему вбачають і в особливостях місцевого рельєфу. Чи є можливість усунути проблему комплексно?

“До нас поступило близько 180 звернень від мешканців. Вони, відповідно, опрацьовані нашим управлінням і вже проведено обстеження робочими групами, відповідні документи зібрані і 109 матеріалів ми подали на відшкодування з обласного фонду. Є ще неопрацьовані матеріали, ми доопрацьовуємо.” — повідомив начальник управління. — “Напрацьовується проєкт. На місце прибудуть фахівці із Дністровського басейнового управління для опрацювання матеріалів та видачі відповідного проєкту та недопущення надзвичайних ситуацій такого характеру.”

У робочої групи на це є місяць, як повідомляє Іван Дембич.

Вичерпні відповіді на питання можна почути тут.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору