Інформатор Калуш

ВЛАДА

“В Україні дозволять виготовлення порнографії?”, — у Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроєкт

Народний депутат Ярослав Желєзняк повідомив про реєстрацію законопроєкту, котрий має на меті декриміналізувати порно.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на нардепа Ярослава Железняка.

У законопроєкті йдеться про поправки до 301 статті Кримінального кодексу України. Тепер кримінальна відповідальність передбачається за наступні правопорушення:

  • порно без згоди (порнопомста, deep fake);
  • екстремальне порно (насильництво, зоо-, некрофілія);
  • порно з дітьми й для дітей;

За останнє правопорушення у новій поправці посилили покарання. Також у новій редакції хочуть виключити 302 статтю Кримінального кодексу України: “Створення або утримання місць розпусти і звідництво”.

“Прибираємо, щоб фантазія правоохоронців не генерувала по 1000+ справ на рік. Аби не було спокуси маніпулювати: сутенерство, втягнення в проституцію та торгівля людьми теж лишаються кримінальними злочинами (це окремі статті)”, — ділиться нардеп.

У пояснювальній записці автори посилаються на кейс судової справи у Полтавській області. Вона відправила чоловіку через Telegram свої інтимні відео та в результаті отримала штраф у 34 тисячі гривень. Зазначають, що це такий не поодинокий випадок. За 2022 рік було зареєстровано 785 правопорушень, за 704 вручено повідомлення про підозру, 667 проваджень направлено до суду з обвинувальним актом, 112 справ закрито за відсутності належних підстав та/або доказів.

Додають, що чинна редакція:

  • криміналізує діяння, які не містять суспільної небезпеки (тобто їх чинення не несе навмисної свідомої шкоди і загрози іншим особам);
  • не містить спеціальних заборон щодо розповсюдження порнографії без згоди особи, яка у ній зображена, чи щодо екстремальної порнографії (зображення насильницьких дій, статевих актів з твариною чи некрофілії).

Нардеп запрошує колег підписати законопроєкт до ранку п’ятниці:

“Давайте все ж таки розвантажимо правоохоронні органи від “контрольних закупівель” у вебкам-моделей. Маємо для них купу інших амбітних задач навіть в рамках розслідувань нашої ТСК”.

Над текстом працювали правоохоронці, громадські організації та держоргани.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору