Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що не так зі знаками в Копанках або чому водії перевищують там швидкість?

Нещодавно в нашу редакцію звернулися небайдужі мешканці села Копанки з проблемою руху автотранспорту через даний населений пункт. Скаржаться на порушення швидкісного режиму і пов’язують це з відсутністю знаків, які б вказували на початок та завершення населеного пункту.

Розслідував Інформатор.

Згідно з Національними стандартами України ДСТУ 4100:2021, на початку та в кінці населеного пункту повинні бути встановлені відповідні знаки — 5.45 (Початок населеного пункту) та 5.46 (Кінець населеного пункту). Також вони мають спеціальне оформлення: назва населеного пункту чіткими чорними літерами на білому світловідбивальному фоні, для відображення у темну пору доби.

 

Інформатор звернувся за коментарем до очільника КП “Міськсвітло” Івана Кохана, звідки дізналися, що дана дорожня ділянка ними не обслуговується, а цим питанням повинні б займатися ДП “Дороги Прикарпаття”.

Наразі ситуація виглядає так:

Також Начальник управління житлово-комунального господарства Тарас Фіцак розповів нам, що дорога, яка пролягає через Копанки й знаходиться у компетенції Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Івано-Франківській області:

“Ця служба за неї відповідає. Відповідно всі дорожні знаки розставляють вони. Ми ж, не маємо права встановлювати дорожні знаки. Тому наразі ми поклали таку вивіску. В межах Калуської територіальної громади, щоб було зрозуміло де вона починається.

Але це не дорожній знак, це вказівник, який просто показує мешканцям, що це є. Так, там мав би бути знак “Початок населеного пункту”. На жаль, його там немає. В такому разі ми змушені писати офіційний лист”, — розповів він.

За словами очільника УЖКГ,  у серпні минулого року поліція вже подала припис встановити знаки заново.

“Ми писали до них багато звернень не тільки по цій дорозі, але й по Об’їзній на Пійло та інших дорогах за які вони відповідають. А там і розмітки досі немає. Було також звернення, ще у квітні цього року, з проханням зробити розмітку, зробити проблемні узбіччя. На деякі звернення вони відреагували, але в більшості відповідали, що в них у зв’язку з війною обмежене фінансування. Тому вони вибирають яку ділянку і як ремонтувати — по пріоритетності. 

Все що ми можемо від себе зробити — ми робимо, реагуємо і пишемо у відповідні інстанції. 

А щодо цього звернення, то ми обов’язково продублюємо прохання. Бо там має бути знак відповідно до ДСТУ“, — додав Тарас Фіцак.

Інформатор звернувся до Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Івано-Франківській області за коментарем і ось, що нам розповіли:

“За нашою інформацією, знаки 5.45 та 5.46 «Початок населеного пункту» та «Кінець населеного пункту» демонтували в багатьох територіальних громадах на початку повномасштабного російського вторгнення за вказівкою органів місцевого самоврядування (голів ТГ або старост), та добровольці загонів Територіальної оборони. Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Івано-Франківській області разом із правоохоронцями не раз зверталися до керівництва ТГ із проханням встановити наново демонтовані знаки”.

Також працівники запевнили, що від початку повномасштабного вторгнення знаки 5.45 та 5.46, а також знаки з назвою річки. вже повернули на місця. Також фахівець зі зв’язків з громадськістю Служби відновлення припустила, що хтось із місцевих жителів зберігає демонтовані знаки вдома.

Остап Микитюк
Святослав Шеленко

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору