Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Ми здолали все разом, тому й живі” — як український рок із репом побраталися?

Мистецтво в часи війни здатне трансформуватися в неймовірні речі. До прикладу, все частіше ми бачимо як музика може не тільки зачіпати струни в душах своїх слухачів, але й мобілізуватися в захист проти російської агресії. Грошові збори, волонтерські поїздки до військовослужбовців з технікою, спорядженням, автомобілями — це великий пласт. І як же цінно, коли знаходиться ще й місце для творчості, яка надихає не здаватися навіть в найсумнішу годину. Про таку творчість хочемо поділитися з вами враженням сьогодні.

Розповідає Інформатор.

Багато хто з українських музикантів взяли у руки зброю, серед них і Андрій Хливнюк (Бумбокс), і Тарас Тополя (Антитіла), і Сашко Положинський (Тартак), і Євген Галич (O.Torvald). Не менш цінну роботу роблять і наші Kalush Orchestra чи Jamala — на міжнародній арені звертають увагу на потрібність допомоги від заходу. Тут на місці також є свої невтомні особистості, які тримають тил і підсилюють оборону.

Одним з таких є Саша Чемеров, лідер легендарних гуртів “Димна Суміш” і the Gitas. Вже кілька років Саша генерує музику не за кордоном, а в рідній Україні, в рамках сольного проєкту. З початком повномасштабного вторгнення, в його музиці змінився тон. Пісні стали більш соціальними, глибшими, певною мірою патріотичнішими. До прикладу, його робота “Полями”.

“Це сповідь людини, що прокинулася від довгого жахливого сну. Це сповідь країни, яка усвідомила себе та стала на шлях любові. «Полями» це результат аналізу культурного коду України, переданий крізь досвід та відчуття артиста. Відсутність любові, віри та надії закреслює всі шанси на існування здорового суспільства. Дякувати Богу в нас ці шанси є і разом ми досягнемо мети”, — ділився Саша Чемеров у релізі до неї.

Проте, і на щастя, бунтарський запал нікуди не зник. Слухаємо спільну з Женею Галичем, пісню “Досить” і набираємось праведного гніву перед боєм:

“Допоки твоє серце пече
Гартуй його вогнем і мечем
Так буде чесно, так буде чесно, так буде чесно
Хай вічно твої очі горять
Сильніше, ніж сто тисяч багать
Так буде чесно, так буде чесно, так буде чесно”.

І от буквально вчора, 18 серпня, Саша Чемеров знову дивує. І робить це двічі підряд. По-перше, нова робота, це несподіваний фіт з зіркою, що сходить над небосхилом українського репу — Мішою Правильним. По-друге, в поєднанні з його гостросоціальним тоном куплетів, приспіви Саші набувають досі небаченої глибини, в якій просто захлинаєшся сльозами. А сироти не сходять зі шкіри допоки не пролунає остання нота.

“Обійми!
Ми здолали все разом, тому й живі!
Долі, спокою та миру вартові.

Збережи!
На віки, два береги,
Єдиної ріки..”

В навантаження до попередньої регалії Міші Правильного, киянина, який живе у Харкові, слід зазначити, що в українському репі музикант давно і зовсім не випадково. Перші ніж читати реп, Михайло навчився писати про нього правильно й цікаво та поділився цим вмінням з іншими — адже така робота головного редактора порталу Rap.ua, а ще публіциста, журналіста та письменника.

На його творчість варто звернути не меншу увагу ніж до Чемерова. Тексти, Міші Правильного перетворюються в неймовірно ритмічний і гостросоціальний реп, перфектно оформлений в прості біти й рифи, яка глибоко засідають у свідомість. Майже кожна пісня “на злобу дня” українського сьогодення на фоні війни: чому українці досі слухають російське, чому попри національну свідомість ми все ще не інтелектуальна й розвинена країна, etc.

“Бо ти з нації в якої є смак і гідність
Не брататися з тим хто тобі огидний
Гідність обирати своє і знаходити серед нього круте
А поки у наших плей-листах їх мертві пісні — тут нічого не зацвіте
Смерть

Коли ти слухаєш їх — слухаєш смерть
Коли ти слухаєш їх — слухаєш смерть
Коли ти слухаєш їх — слухаєш смерть
Тікі смерть”, — нагадує Михайло в одноіменній пісні.

А тепер нумо заряджатися новим релізом і писати свої враження нам у коментарях:

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору