Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Скільки дітей з Калущини чекають на нові родини?” — статистика

Указом Президента України День усиновлення, починаючи із цього року, відзначається 17 вересня. Усиновлення дарує дітям можливість вийти зі статусу сироти чи відсутності батьківського піклування та відчути родинне тепло.

Повідомляє Інформатор.

День усиновлення є символом милосердя та добра до людей. У цей день вітають усиновлювачів та дітей, котрі знайшли своїх батьків із відкритим серцем.

За даними, які ми отримали від Служби у справах дітей Калуської міської ради, відповідно до п. 104 “Про затвердження порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей”, служба у справах дітей перевіряє умови проживання та виховання дитини щороку протягом перших трьох років після усиновлення. А надалі — один раз на три роки до досягнення дитиною вісімнадцяти років. Така перевірка проводиться зі збереженням таємниці усиновлення.

З початку 2023 року:

  • проведено 11 обстежень сімей, в яких виховуються 12 усиновлених дітей (з них: 2 дитини, які перебувають на обліку менш ніж три роки та 10 дітей, які перебувають на обліку понад три роки). Під час проведення перевірок не було виявлено фактів порушення прав дітей;
  • складено 11 звітів про умови проживання та виховання усиновлених дітей, а також відомості про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток дітей, стосунки в родині;
  • знято з обліку 2 дітей, у зв’язку із досягненням повноліття;
  • 2 дітей взято на облік з усиновлення;
  • було взято на облік 3 сім’ї кандидатів, які бажають усиновити дитину;
  • знято з обліку 1 кандидата, у зв’язку із закінченням терміну дії документів та висновку про можливість бути усиновителями;
  • відбулося 6 внутрішньосімейних усиновлень (усиновлення одним із подружжя дитини другого з подружжя);
  • національних усиновлень не було.

Станом на 1 вересня 2023 року на обліку в службі перебувають 10 дітей, які можуть бути усиновлені, та 3 сім’ї кандидатів в усиновителі. За рішенням судів на обліку перебуває 41 усиновлена дитина.

А за даними, які ми отримали від Служби у справах дітей Калуської райдержадміністрації, Болехівської та Долинської міських рад, у період з 1 січня 2021 року по 1 вересня 2023 року, відповідно до судових рішень, було усиновлено 3 дітей (позбавлених батьківського піклування). З них 1 дитина, яка перебувала на обліку в службі у справах дітей Калуської РДА (у 2021 році) та 2 дітей, які перебували на обліку дітей, які можуть бути усиновлені, в службі у справах дітей Долинської міської ради (у 2022 році).

Станом на 1 вересня 2023 року, на обліку дітей, які можуть бути усиновлені, перебуває 23 дітей. 16 з них — на обліку служби у справах дітей Калуської РДА, ще 6 – на обліку служби у справах дітей Долинської міської ради, та 1 — на обліку служби у справах дітей Болехівської міської ради.

На обліку перебуває 54 усиновлені дитини, за умовами проживання та утримання яких здійснюється контроль.

  • 30 з них — на обліку служби у справах дітей Калуської РДА;
  • 17 — на обліку служби у справах дітей Долинської міської ради;
  • 7 – на обліку служби у справах дітей Болехівської міської ради.

Яким критеріям повинні відповідати усиновлювачі, та куди їм звертатися?

“До Служби у справах дітей може звернутися одна людина (чи чоловік, чи жінка — немає значення), або ж сім’я. Вона може звернутися також через “Дію” й подати документи до Служби у справах дітей. В “Дії” вона [сім’я] побачить, які документи їй треба. І також консультації сім’я може отримати в Службі у справах дітей. Або ж звернутися через “Дію” вона може звернутися для отримання консультації”, — розповідає начальниця Служби у справах дітей Калуської міської ради.

Також на сайті Калуської міської ради є перелік документів, які необхідні для того, щоб стати кандидатом в усиновителі.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору