Нещодавно розпочався сезон яблук, а це чудова нагода приготувати щось новеньке!
Добірку цікавих рецептів підготував Інформатор.
ВІДЕНСЬКИЙ ШТРУДЕЛЬ
Інгредієнти:
- борошно — 250 г
- сіль — 3 г
- яйце — 1 шт
- тепла вода — 100 мл
- соняшникова олія — 20 мл
Начинка:
- яблука — 400 г
- цукор — 50 г
- сік чверті лимона
- вершкове масло — 50 г
- панірувальні сухарі — 100 г
- родзинки — 50 г
- ромова есенція — 2 мл
- 2 дрібки кориці
Приготування:
Починаємо з тіста: з’єднайте 250 г борошна, 3 г солі, 100 мл теплої води та одне яйце. Добре вимішайте, щоб тісто вийшло м’яке (але не липке). Зробіть з тіста кульку, змастіть олією та залишіть на 20-30 хвилин. Далі переходимо до начинки: на пательні розтопіть 40 г вершкового масла та обсмажте на ньому панірувальні сухарі. Сухарі змішайте з 50 г цукру та двома дрібками кориці. До суміші додайте яблука (порізані тонкими шматочками), а також родзинки, 2 мл ромової есенції та сік чверті лимона.
Розкачайте тісто трикутної форми (воно має вийти тонким). Викладіть начинку на край тіста та акуратно загортаємо. Змастіть вершковим маслом (10 г) майбутній штрудель. Розігрійте духовку до 180 градусів та ставте штрудель. Випікайте до появи золотої скоринки.
ЯБЛУЧНИЙ КРАМБЛ
Інгредієнти:
- очищені яблука — 500 г
- сидр — 200 мл
- цукор — 100 г
- лимон (сік і цедра) — 1 шт
- вершкове масло — 30 г
- вівсяні пластівці — 150 г
- пшеничне борошно — 100 г
- яйце — 1 шт
- вода — 30 г
- дрібка кориці
- дрібка солі
Приготування:
Очистіть яблука від шкірки і серцевини, наріжте однаковими кубиками та обсмажте на пательні з цукром та маслом. Яблука повинні стати трохи м’якшими. Коли рідина від яблук почне випаровуватися — додайте сидр, цедру та сік лимона й дрібку кориці. Уваріть рідину.
У мисці змішайте борошно з пластівцями та додайте солі. В іншій посудині змішайте воду та яйце. Змішайте усе разом та вимішайте — має вийти вівсяна крихта.
Форму змастіть маслом, викладіть яблука, а зверху — вівсяну крихту. Поставте випікатися на 15 хвилин при температурі 180 градусів. Пластівці повинні набути золотистого відтінку.
КУРЯЧЕ ФІЛЕ З ЯБЛУКАМИ
Інгредієнти:
- куряче філе — 300 г
- яблуко — 1 шт
- молоко — 70 мл
- помідор — 1 шт
- часник — 1 шт
- цибуля — 1/2
- сіль
- перець
- приправа до курки
Приготування:
Помите куряче філе просушіть та поріжте на шматочки середнього розміру. Почищені яблука без серцевини наріжте такими ж шматочками, як курку. Цибулю подрібніть, посмажте разом із філе на середньому вогні (близько 7 хвилин). Додайте яблука та обсмажуйте ще 3-5 хвилин. Натріть на терці помідор та перемішайте його з розчавленим часником, перцем, сіллю та спеціями. Долийте молока та перемішайте.
Курку з яблуками викладіть в глибоку форму для запікання, залийте часниково-томатною основою та поставте в розігріту до 200 градусів духовку. Запікайте 10 хвилин.
МАФІНИ З ЯБЛУЧНОЮ НАЧИНКОЮ
Інгредієнти:
- яблука — 250 г
- сік лимона — 2 ст. л.
- борошно — 250 г
- розпушувач для тіста — 2 ч. л.
- сода харчова — 1/2 ч. л.
- яйце — 1 шт
- цукор — 125 г
- цукор ванільний — 10 г
- олія — 80 мл
- йогурт — 250 г
Приготування:
Духовку розігрійте до 180 градусів. Форму для мафінів змастіть олією.
Яблука помийте, очистіть та наріжте кубиками. Змастіть лимонним соком. Борошно змішайте в чашці з розпушувачем та содою. Окремо збийте яйце з цукром та ванільним цукром, додайте йогурт, олію та перемішайте. Вилийте в борошняну суміш, всипте яблук та обережно перемішайте до однорідної маси. Наповніть формочки тістом на 2/3. Випікайте 30 хвилин.
Смачного!
Віталіна Костів
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08