Інформатор Калуш

ТРЕШ

Недостатнє харчування, “благодійні внески” та кілька років без свіжого повітря: у лікарні на Прикарпатті знущаються над важкохворими

У паліативно-хоспісному відділенні Яблунівської районної лікарні виявили численні порушення. Зокрема, у відділенні, що розраховане на 15 місць — розмістили 21 особу. Більшість із них потребують цілодобового догляду.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Офіс Омбудсмана України.

Під час здійснення перевірки закладу було виявлено такі порушення:

  • відсутність кнопок виклику медичного персоналу;
  • відсутність належного меблювання;
  • відсутність радіоприймачів та телевізорів для доступу до інформації.

Нагляд за пацієнтами також здійснювався із низкою порушень. Зокрема, важкохворі не були забезпечені засобами догляду, особистої гігієни та засобами реабілітації в необхідній кількості.

Пацієнти скаржилися на біль, придбання ліків за власний кошт, недостатнє та неякісне харчування. Деякі пацієнти перебувають у відділенні кілька років та не пригадують, коли востаннє були на свіжому повітрі.

Також пацієнти повідомили, що частину власних коштів передають у відділення.

“Це благодійні внески, які використовуються на придбання мийних засобів та засобів для прання й прибирання, для збору сміття, придбання лампочок, фіранок на вікна, кранів для умивальників, змішувачів, побутової техніки тощо”, — відповідав на це медичний персонал.

Яблунівська лікарня не включена до спроможної мережі закладів охорони здоров’я відповідного госпітального округу.

Офіс Омбудсмана повідомляє, що за результатами відвідування готується звіт та листи реагування, які будуть скеровані до уповноважених органів управління, контролю та об’єкта моніторингу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору