Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Кондоми, пігулки чи перерваний акт” — яка контрацепція краща? | Розмова з фахівцем-гінекологом

В українському суспільстві про секс все ще говорити соромно. Багато хто червоніє й уникає таких розмов, багато хто не визнає своїх еротичних бажань, ще більше людей забувають або уникають поговорити одне з одним “на беріжку” про таку важливу тему як контрацептиви. А це доволі важлива тема, яка може вберегти здоров’я від небажаних захворювань чи вагітності.  І оскільки сьогодні відзначається День контрацептивів, ми вирішили поділитися з вами цікавою розмовою.

Ділиться Інформатор, посилаючись на колег з Івано-Франківської редакції.

Наша колега Анастасія Стецькович поспілкувалася з лікарем акушером-гінекологом, доцентом і кандидаткою медичних наук Наталією Курташ про контрацептиви та їхню роль у статевому житті.

Переповідаємо:

Які засоби контрацепції найбільш ефективні від небажаної вагітності та венеричних захворювань?

Найбільш ефективним методом однозначно є презерватив. Якщо користуватися ним правильно, то він на 97% буде ефективним. Серед молоді презерватив зараз найпопулярніший, оскільки поєднує в собі й цінову політику, і зручність використання.

Презервативи є різні, вони відрізняються у своїй ціні. Багато залежить від латексу. Є різні розміри пор латексу, які дозволяють чи не дозволяють передаватися статевим інфекціям.

Наприклад, продають ультратонкі контрацептиви для підвищення чутливості з різними змазками. У цьому у вас має бути надійний партнер. Адже тонкий презерватив від вагітності захистить, а от від захворювання — ні. До прикладу, можна заразитися вірусом папіломи людини, герпесвірусом, вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ).

Існують також жіночі презервативи, але в Україні вони популярністю не користуються. Багатьом часто незрозуміло, як їх правильно використовувати, хоча й такі презервативи ефективніші, щоб не заразитися статевою інфекцією.

Чи є якась суттєва різниця між презервативами нашого виробництва і закордонного?

Значної різниці немає. В інших країнах також представлені марки, які є в нас. Там трохи більший асортимент, але й вищі ціни. Наприклад, одиниця товару може коштувати 10 євро, що для нашої молоді може бути трохи дорого.

При цьому хочеться, щоб вартість відповідала якості. Якщо презервативи коштують надто дешево, то навряд у них якісний латекс.

Існують контрацептиви, які дають 100% гарантії не завагітніти?

Такий може бути тільки один — “спи сам” називається (сміється). Навіть стерилізація хірургічна, і жіноча, і чоловіча, дає 1% того, що вагітність може настати. Тому стовідсоткового методу немає.

За правильного поєднання природнього методу контрацепції з бар’єрним у пари, яка в стосунках і довіряє одне одному, відсоток не завагітніти дуже високий. Для цього треба знати свій цикл, вміти розраховувати дні, коли однозначно треба використовувати бар’єрні методи контрацепції, і тоді ефективність збільшується. Але сказати, що є схема, яка 100% захистить у фертильні дні від вагітності — немає.

Розкажіть більше про природний метод захисту і надійність перерваного статевого акту

При перерваному статевому акті 40% зі 100% вагітніють, тобто такий спосіб не є ефективним. Ним можна користуватися хіба що вже в сім’ї, коли чоловік з жінкою не проти вагітності. Тому для молоді, яка не має ще постійного партнера, такий спосіб не підходить.

Що стосується природного методу контрацепції, при ньому вираховуються індивідуально для кожної жінки фертильні й не фертильні дні. Тривалість циклу в кожної різна. Норма — від 21 до 37 днів, відповідно овуляція в жінок відбуватиметься в різні дні циклу.

Визначити прихід овуляції можна такими способами: вимірювання базальної температури, проведення тестів на овуляцію або вимірювання розміру фолікули на УЗД. Це потрібно робити мінімум три цикли, щоб розуміти, наскільки відповідає ймовірний день овуляції дійсності.

Найдешевий, надійний, але, можливо, не зовсім зручний метод — вимірювання базальної температури. Його потрібно проводити зранку, не встаючи з ліжка, вимірюючи температуру спиртовим чи ртутним градусником у прямій кишці. Таким чином температуру потрібно вимірювати кожного дня. До настання овуляції, температура буде триматися до 37 градусів, а потім має відбутися “скачок” у температурі мінімум 0,5-0,6 градусів. Це означатиме, що овуляція відбулася. Після цього температура триматиметься вище 37 градусів аж до наступної менструації.

На 3-5 день циклу температура почне знижуватися нижче 37 градусів. Таким чином жінка зможе визначити, коли в неї точно відбувається овуляція. Тоді можна розрахувати 6 днів до і 3 дні після виходу яйцеклітини, коли краще уникати статевого акту з еякуляцією всередину. Саме тоді найбільша можливість завагітніти.

Також можна скористатися тестами на овуляцію. Але коштують вони недешево. В упаковці переважно від 3 до 5 тест-смужок, які виявляють гормон, що відповідає за овуляцію. Для точності результатів тести потрібно робити декілька місяців.

Ще один, але трохи складніший метод — фолікулометрії. За 1 цикл потрібно зробити мінімум 3 ультразвукових дослідження. Це може бути важко як і фінансово, так і через брак часу.

Тому кожна жінка має обрати метод, який їй буде найкомфортнішим.

Які ще методи контрацепції існують?

Популярними стають зараз біопатчі, які “вшивають” у руку, і вони можуть слугувати до 3 років. Ще до війни їх використовували в Києві, Одесі, Дніпрі. Вони мають у собі контрацепційну дію. Це зручно, але недешево. Сам такий біопатч коштує приблизно тисячу доларів, а ще треба додати вартість роботи. Тому цей метод не для всіх.

Також є комбіновані оральні контрацептиви (КОК), але навколо них існує багато міфів. Наприклад, дівчата часто бояться набрати зайвих кілограмів, або ж говорять про ризик викидня через прийом КОК. Але насправді в сучасних оральних контрацептивах використовуються мікродози гормонів, які не впливають на вуглеводневий і жировий обмін. Є певні коки, що містять в собі препарат, який буде стимулювати виведенню надлишку рідини.

У другій фазі циклу, коли є більша кількість прогестерону, виникає набряклість. Унаслідок чого вага жінки може бути на 1,5-2 кг більша, ніж зазвичай. Тому при прийомі комбінованих оральних контрацептивів, які містять у собі гормони першої й другої фази циклу в маленькій кількості, постійно є вплив гормону другої фази циклу. Він може трохи затримувати рідину. Але твердження, що у всіх дівчат, які вживають КОК, є проблеми з вагою — хибне.

Щодо викиднів: кожен метод контрацепції працює, коли ним правильно користуватися. Важливо розуміти, що КОК треба пити кожного дня протягом певного часу залежно від препарату. Якщо жінка п’є кожного дня таблетки в один час, то від небажаної вагітності вона захищена. Якщо ж жінка пропускає день прийому КОК, то їй треба буде використати та бар’єрний контрацептив, щоб точно бути захищеною.

Навіть якщо жінка завагітніла і доп’є до кінця пачки таблетки, то ці мікродози гормону не зможуть спричинити викидень.

Також стає популярною внутрішньоматкова спіраль, навіть серед молодих дівчат, які ще не народжували. Особливо, коли говоримо про гормональні спіралі. Зараз омолодився контингент жінок, в яких виявляємо аденоміоз і ендометріоз. Тому спіраль вводять і в лікувальних цілях. Але така спіраль може мати ризик позаматкової вагітності.

Важливо розуміти, що кожен метод має своїх прибічників і противників. Наприклад, багато оральних контрацептивів протипоказані при певних захворюваннях, тому перед початком їхнього прийому треба обов’язково звернутися до лікаря.

Піклуйтеся про своє здоров’я та не бійтеся говорити про секс. Пам’ятайте, що тільки ви несете відповідальність за своє самопочуття і життя.

Фото взяті з відкритих джерел

Анастасія Стецькович

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору