Інформатор Калуш

ВЛАДА

“Два тракторці, стадіони й поцілунок”, — що не поділили депутати на сесії Міської ради?

Вчора, 28 вересня, на засіданні Калуської міської ради, поміж ряду важливих для благоустрою та функціонування міста питань, відбулась гаряча дискусія між міським головою, секретарем міської ради та директором центру “Спорт для всіх”, стосовно виконання робочих обов’язків останнього та виконання ним поставлених Міською радою завдань.

Ділиться Інформатор.

Під час розгляду Міською радою питання стосовно змін до бюджету міста на 2023 рік, міський голова поцікавився чи були використані кошти, які виділили на купівлю техніки для прибирання стадіонів у Калуській громаді. Відразу ж “підлив масла у вогонь” Віктор Гільтайчук, секретар Міської ради.

“На позаминулій сесії, 2 місяці тому, ми виділяли кошти у розмірі 200 тисяч на наше комунальне підприємство “Спорт для всіх” для придбання газонокосарок. Наскільки мені відомо, зараз вони не придбані й по них тендер навіть не оголошений. Хотілось би почути чому так відбулося і чому не виконане рішення сесії Міської ради?” — запитав він.

На його питання першим відповів Михайло Клим, начальник управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури й спорту:

“Дякую за можливість нарешті публічно висказати свою думку як керівника галузі фізичної культури і спорту. Традиційно я завжди казав і буду говорити, що я поважав, поважаю і буду поважати політичне бачення кожного депутата міської ради, який був обраний і обирається в органи місцевого самоврядування.

Оскільки це його політична позиція і за це їх вибирав виборець міста Калуша. Але, з точки зору керівника галузі, я ніколи не підтримаю думку і дії керівника бюджетної установи який в принципі не виконує ані рішення сесії Міської ради, ні вказівки мене як керівника.

Так, я підтверджую те, що два місяці тому в мене була розмова з моїм підлеглим — керівником центру “Спорт для всіх”, про викання рішення сесії Міської ради й оголошення тендеру на закупівлю двох тракторців, які дали б можливість нашим працівникам ефективно, якісно і з полегшенням їхньої праці, та з перспективою хоч би на майбутнє використовувати дану техніку для косіння газонів, тих стадіонів, які можуть бути передані нам на обслуговування. І тому, я не підтримую, на сьогоднішній день, думку керівника Олега Нижника, який, на жаль, не виконує дане рішення.

Якщо ми говоримо про мораль із використання тих 200 тисяч, то я чесно скажу — кожен працівник нашої установи, нашої галузі, давним-давно за рахунок відрахувань з заробітньої плати, донатів, за рахунок власних коштів наданих на підтримку нашої армії, давним-давно, скажемо так, відбив дану суму наданих коштів. Більше в мене немає що сказати”, — додав очільник управління.

Очільник міста зауважив, що ініціатива на закупівлю цих тракторів йшла саме від працівників центру.

“Працівники просили, щоб їм це закупили, а керівник чомусь це не виконує. Це рішення Калуської міської ради, рішення для кожного з нас і незрозуміло чому ви не виконуєте рішення КМР. Якщо у вас є бачення сказати прохання сказати” — звернувся він до Олега Нижника.

На це директор центру апелював наступним чином:

“На обслуговуванні “Спорт для всіх” є три стадіони, є два тракторці й ми забезпечуємо косіння, і працівниками центру, які у нас зараз є. Але у нас немає працівників, які б займалися цими тендерами процедурно, друге — я вважаю, що купувати два тракторці абсолютно безперспективно, оскільки ви говорили про закриття центру. Я вважаю, що наразі недоцільно закуповувати тракторці. Це моя позиція, моя точка зору, моя думка”.

До дискусії підключилися й депутати з залу. Прозвучало питання з залу, щодо нерозуміння того, чому наявна техніка не закуплена  (оскільки в планах передати на баланс молоді й спорту ще 12 стадіонів у громаді). Пізніше стало відомо, що наразі кадастрові номера готові для шести з них, а ще щодо шести тривають документальні узгодження з Держгеокадастром.

Віктор Гільтайчук також зазначив, що кошти виділялися на підготовку технічної бази для утримання саме такої кількості стадіонів. Питання щодо 12 стадіонів на балансі планують вирішити вже на наступній сесії КМР у жовтні.

“З такими темпами на потрібні будуть вже не газонокосарки, а снігозбиральна техніка, щоб почистити ці стадіони” — додав він.

Піднялося також питання теперішнього стану стадіону “Хімік”. Наразі серед проблем є несправне табло, яке потребує заміни деяких деталей екрана, а також посадкові місця та інші нюанси. Тож зважаючи, що саме зараз відбувається процес визначення бюджету на наступний рік, будуть виділятися кошти й на це.

Наступним гарячим моментом дискусії стала згадка про допис очільника “Спорту для всіх” в якому він публікував список підписів проти ліквідації центру.

“Ви назагал у соцмережах виставили ваші підписи та ваших підлеглих. Після розмови з директором стадіону стало відомо, що ви наглим способом обманули працівників, сказавши зовсім інші речі, для чого ви збираєте ці підписи, і що ви будете розмовляти з керівництвом міста. А буквально за годину чи за дві виставили це у соцмережі. Будь ласка, відповідайте за свої дії як мужчина. Не підставляйте працівників центру. І виконуйте, будь ласка, як керівник рішення міської ради. Завтра стадіони будуть передані, а ми не будемо мат можливості їх обслуговувати. Знову будуть хаяти саме працівників, що вони не зробили. А проблема виявляється не в них далеко, і до них питань напевно якраз і не має”. — сказав секретар Міської ради.

На що Олег Нижник відповів наступне:

“Я скажу так, є стадіони в обслуговуванні, ми беремо техніку для того, щоб їх обслуговувати. Правильно? Коли того немає, то зараз наперед розказувати, я вважаю, що недоцільно.

У 2006 році був створений центр “Спорт для всіх”, він виконує всі завдання поставлені державою, поставлені міською радою. І не треба розказувати таке зараз, коли є особисті якісь там непорозуміння. Ну не подобається Нижник, ну не цілуйте його, не обнімайте“.

І відразу ж додав:

“Колектив звернувся до міського голови, до міської ради, щодо недопущення ліквідації центру “Спорту для всіх”. Якщо ви хочете звільнити Нижника, будь ласка, я готовий написати, але я вже говорив, після того, як ви скажете, хто буде керувати галуззю спорту. Я готовий на це. Я не тримаюсь за посаду, Андрій Михайлович. Але я кажу, якщо у вас є сьогодні проблема, є у нас стадіони, і така кількість яку треба обслуговувати — ми беремо техніку яка для цього. Якщо у нас немає тих стадіонів, для чого вона нам? Якщо ви зараз не візьмете цих стадіонів на баланс, ви скажете “а ви для чого купували ці трактори?”. Не треба це розказувати й робити такі речі, маніпулювати, так, як ви це називаєте”.

На що міський голова зазначив, що:

“Маніпулюванням ми не займаємось, ви маєте виконувати рішення Калуської міської ради. Ви не є власник міста, ви є людина яка сидить на зарплаті, на податки мешканців нашої громади. Депутатів вибрали мешканці, і депутати приймають рішення, як скеровувати кошти платників податків. Отакі податки вам довірили, а ви не виконуєте їхнє рішення. А починати самі собі приймати рішення”.

Щоб поставити крапку, в дискусію знову втрутився Михайло Клим. Він озвучив пропозицію переспрямувати бюджетні коштів на баланс “Калушавтодор”, щоб закупити дану техніку, а на наступній сесії, коли буде передача стадіонів, прийняти рішення хто буде їх обслуговувати.

Проте, сьогодні, 29 вересня, у фейсбук-спільноті “Калуш без цензури” з’явився допис від Олега Нижника, щодо вчорашньої дискусії на сесії Калуської міської ради:

Остап Микитюк
Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору