Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Увімкни цей трек: нове від Паліндром’а та Олівера Трі | Добірка №1

Це що? Вересневі новинки? До першої, у майбутньому традиційної, добірки потрапили альбоми американського інді-артиста Oliver Tree та українського репера під сценічним ім’ям Паліндром. 

Добірку підготував Інформатор.

Паліндром — Найліпші питання собі

Понад тиждень тому, 22 вересня, Паліндром видав черговий альбом. “Найліпші питання собі” на звук і дотик як пошук життєвих істин, шляхів та сенсів. Меланхолійно-ліричне міцно сплітається із гучним, сильним та руйнівним. А перший трек справді звучить як питання.

“Як зупинити ранок” 

У ліричних відступах, де “я б” точно щось зробив, якби зміг втримати момент, Степан Бурбан вокально розчиняється у світанкових настроях. Десь на кухні заварюється чай, а сонячні промені пробиваються через фіранку. В кімнаті ще досить холодно. Та натомість, у серці — сподівання на тепло.

“Поки ранок спішить на метро до нас
Зупини його
Зупини його
Зупини його”

“Вирости”

Цей трек, скоріш за все, ви уже чули. Втім, він також увійшов до нового альбому. Паліндром звертається до матері з такою сердечною теплотою, із неймовірною ніжністю. Проте, моментами, де мова про життєві негаразди й камені на шляху, текст звучить різко й наповнено. Чи “плакати час”? Чи, навпаки, слухати ці невагомі рифи й рефлексувати, закриваючи очі?

“Саудаде”

Що ж таке це “саудаде”? Доведеться вмикати трек й продовжувати читати: саудаде — стан глибокого суму за втраченим разом із теплою ностальгією у суміші.

“Ностальгія, саудаде — як хочеш називай то”, — пояснює Паліндром і у тексті.

Пісня про невідворотнє. Втім, дякуючи такому гучному завершенню треку — з’являється бажання йти, вставати, творити й тонути в нових моментах.

“Вітер в голові”

Раніше цей трек також був презентований як сингл, але також став частиною новоствореного альбому. Він чи не найбільш “повітряний” серед усіх у добірці. Це навіть попри певне висміювання реальної невагомості й легкого ставлення до реальності, бо за цим може ховатись будь-що…

“Капітан”

Це гучно, нестримно й до мурашок. Але тільки до приспіву. Далі — сон, пошук прихистку, пошук сил й наснаги для майбутнього шляху.

“Хто мій капітан?
Хто мені покаже,
Як тримати зброю в справжньому бою?”

Втім, сенс у тому, щоб йти у бій зібравшись зі своїми силами: “Я все на світі зможу, лиш хай мене згадають, якщо я не встою”.

“Час пісок”

Це настрій плинності часу. Його втечі. Безумовно, безповоротної.

“Так було коли на шнурку рукавиці носив”, — співає Паліндром.

І за смертю двері зачиняються. Чи встигаємо жити сьогодні? Паліндром переконаний, що ні. Й тоді, у пісочниці, ніхто не знав, що так буде. Ніхто…

“Не торкає”

Остання пісня у альбомі насправді звучить як своєрідне депресивне завершення.

“Більше не торкає все навколо мене
Більше не торкає, це напевно мине?”.

Окрім того, мотив також пробирає до мурах. Здається, якби й слів у пісні не було — вона б усе одно викликала емоцію падіння, суму, туги й бажання випустити сльозу.

Oliver Tree — Alone In A Crowd

Інді-артист Oliver Tree потішив нас величезним альбомом, у склад якого входить 13 треків та один бонусний. Вмикайте перший трек та поїхали вниз!

“Bounce”

Вниз… та, здається одразу “відіб’ємося” від цієї ритмічної поверхні. Бо Олівер “підкидає нас вгору й вниз”. Без сумніву, що поверхнею “м’ячика” не відіб’є. За словами треку можна зрозуміти, що це невідворотньо.

Й не забувайте про біт! Це справжнісінький чіл: ви навіть не помітите, як почнете танцювати.

“One & Only”

Це звучить як серенада чи признання в коханні:

“Ти те, чого я шукав”, — лунає в пісні.

Та, з ким хочеться йти далі. Та, якій вдячний за все.

“Essence” за участі виконавця Super Computer

“Що б я робив без тебе?” — така основна ідея й тема.

Й життя не було б таким, яким є зараз — у цьому впевнений автор пісні. “Пляжний” біт справді дозволяє відчути полярність після альбому Паліндрома. Під час прослуховування такого попсового треку з альбому інді-артиста все навколо наче розпливається: відчувається, як ніжний поцілунок в лоба.

“Star”

Від романтики до бажання відокремитись: “Я більше ніколи не хочу сумувати за тобою”.

Трішки дистанції, але такої зромантизованої, яку навіть важко назвати втечею. Просто “не намагайся знайти мене”, бо кожному тепер світить своя зірка — це чудово передає спокій і мрійливість треку.

“Fairweather Friends”

А ось тут можна відчути суміш хіп-хопу, електроніки та інді. Звучить як чудовий трек для вечірньої поїздки за місто й споглядання за заходом сонця. Легко, тепло й качово.

“Smile”

Якщо ви засумували за посмішкою коханої людини — вам відгукнеться. Пісня вирізняється чергуванням звичного для Олівера романтизму у ліриці та вкрапленнями електроніки: це не зовсім новий для нього спосіб побудови своїх мистецьких проєктів, але, тим не менш — у поєднанні з текстом така схема набуває свіжого забарвлення.

“Ugly Side”

Самоіронія чи…

Трохи грубості у куплетах й імпровізації у приспівах (у вигляді інструментального додатку — клавішних).

Ось це справжній хіп! Щось для домашньої тусовки з друзями.

“Highlight Of My Life”

“Був загубленим, поки не зустрів тебе,
Без тебе я пустий”, — у тексті

Романтично, натхненно, проте… що станеться, якщо “ти” підеш?

“The First Night”

Назва пісні звучить як щось естетично-звабливе, але!

В першу ніч ніхто не цілувався: “Ми трималися за руки наче маленькі діти”, — співає Олівер.

У тексті — багато тепла. У звуці — спокою, розважливості, дуркування.

“Strangers”

Скоріш за все трек стане продовженням тренду у соціальній мережі TikTok — поруч якась, наче, рідна людина. Але уже давно поза контактом, так і перетворившись у незнайомця, про якого ти, чомусь, знаєш надто багато…

“Invisible Man”

Трохи моторошно:

“Я сиджу сам, виглядаю як привид
Чи ти бачиш мене?”

Втім, пісня про підтримку. Те саме невидиме плече підтримки, яке Олівер хоче підставити небайдужій йому людині.

“Elevator To The Sky”

До світла, до ночі, до самісінької вершини на… ліфті.

Звісно ж, це всього лише символіка. Але ж як романтично! Й звук передає цей спокій на шляху до вершин. Все ще попереду!

“With You”

Стан ейфорії та захоплення, щось як у старих американських фільмах про кохання. Раніше прийоми використання “баунс” хіп-хопу в суміші з інді-роком Олівер уже використовував. До такого прийому він вдався й цього разу. Якщо вам сподобався альбом “Ugly is Beautiful” — цей трек потрапить до вашого плейлисту також.

“Miss You” (бонус-трек)

Це новенька адаптація популярного треку, реліз якого відбувся ще у серпні 2022 року. Він захопив соцмережі: його часто використовували у трендах.

Цього разу у нього вдихнули нове життя — до звуку додали своєрідний “клубний” біт.

Цікаві сингли вересня:

Богдан Купер — Динозаври

Буквально вчора у мережі з’явився новий трек Богдана Купера. Ціла скирта бітів і рифів переплітається із не менш різноманітним звучанням голосу виконавця.

LYKHO, drimandr — Усе погане зникне

Несвідома романтизація навколишнього вмикається разом із цим треком. Мабуть, так працює звук, який дозволяє трохи відкинутись у кріслі й помріяти.

“Усе погане зникне,
Шкода, що не завтра”

Pixies — Crystal Closet Queen

Не повірите — реліз від Pixies. Страшенно нагадує альбоми, які піднесли бенд до піку популярності.

Приємного прослуховування!

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору