Інформатор Калуш

ГРОШІ

Курс долара відтепер гнучкий. Що це означає для населення?

курс долара

Фіксованого курсу долара відтепер не буде. Національний банк вирішив перейти до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Нововведення діють уже відсьогодні.

Інформатор розповідає, як такі зміни вплинуть на людей.

З першого дня російського вторгнення Нацбанк впровадив фіксований курс, який до липня 2022 року становив 29,25 грн за долар, далі — 36,6 грн. Це означає, що на міжбанківському валютному ринку банки, купуючи долар, не могли відхилятися від цих рівнів більш як на 1%. Сьогодні, 3 жовтня, курс повертається до довоєнного принципу ціноутворення і залежатиме від попиту та пропозиції на міжбанку.

“НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, компенсуючи структурний дефіцит іноземної валюти. Завдяки цьому курс змінюватиметься в обидва боки. Водночас НБУ суттєво обмежуватиме ці коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення”, — йдеться у релізі Національного банку України.

Нацбанк не “відпустив курс” у вільне плавання та не повернувся до режиму плаваючого курсоутворення, який діяв до повномасштабної війни, пояснює голова НБУ Андрій Пишний у своєму Facebook. За його словами, нововведення ніяк не вплине на курс  готівкового валютного ринку, де має змогу купувати та продавати валюту населення.

“Уже майже півтора року курс на готівковому ринку та карткові курси банків не є фіксованими. За цей час вони як зростали, так і знижувалися. Загалом з початку року гривня на готівковому ринку зміцнилася на 7%. Ба більше, для нас утримання під контролем різниці між офіційним та готівковим курсами є важливим завданням”, — йдеться у його дописі.

 

Нагадаємо, що Інформатор регулярно стежить за даними в обмінниках Калуша: Актуальний курс валют на початок жовтня

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору