Калуш До сайту

Екзема — чому вона виникає і як з нею боротися

Екзема — це поширене захворювання, що проявляється ураженням шкірних покривів. З нею стикаються як дорослі будь-якої статі, так і діти. Через великі і візуально помітні ділянки ураження багато людей впевнені, що це захворювання заразне, проте вони мають рацію далеко не завжди.

Справді, виділяють мікробні форми екземи, за яких причиною хвороби стають різні патогенні бактерії, зокрема грибки. Тому для лікування такого стану лікарі призначають антисептики (наприклад, Фукорцин). Це необхідно для знищення патогенних мікробів та прискорення регенерації, проте ці ліки не будуть ефективними, якщо йдеться про інші варіанти екземи, до яких належать:

Незалежно від причини для екземи характерні деякі відмітні ознаки. Так, процес на тлі цього захворювання перебігає циклічно, тому одночасно на шкірі наявні:

Усі ці шкірні зміни характеризуються вираженим свербінням, через що пацієнти часто розчухують уражене місце з ризиком проникнення інфекції. Якщо діагностовано мікробну екзему, крім бульбашок, наявні пустули, заповнені гнійним вмістом.

Як перемогти екзему

Лікування залежить від причин захворювання. У будь-якому випадку лікарі радять переглянути щоденний раціон та виключити з нього алергенні продукти (шоколад, цитруси, мед), щоб знизити загальну сенсибілізацію організму. З цією метою не рекомендується використовувати побутову хімію сильної дії. Для місцевої обробки можна застосовувати антигістамінні засоби або антисептики, залежно від етіології. Антисептики необхідні також для запобігання проникненню інфекції при пошкодженні бульбашок до їх самостійного запустіння. У разі виявлення бактерій лікарі призначають місцеву антибіотикотерапію. У тяжких випадках атопічної екземи показані гормональні препарати.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі?
Звертайтесь: +38 (067) 266 02 08 або на мейл
kalush.informator@gmail.com