Інформатор Калуш

АВТО

“Там повинні бути речі, які дійсно рятують життя” — огляд автомобільних аптечок з експертом

"Там повинні бути речі, які дійсно рятують життя" — огляд автомобільних аптечок з експертом

Однією з дуже важливих комплектуючих у кожному (без виключення) автомобілі, є аптечка. Часто водії не задумуються навіщо вона в багажнику насправді. Але, оскільки в ПДР чітко вказано, що крім вогнегасника вона повинна бути в автомобілі, щоб не отримати штраф, то вона там має бути. Турбуючись про вас, ми вирішили зробити “розпаковку” трьох аптечок, щоб визначити їхню якість і зрозуміти чи варто купувати “базову”, чи краще зібрати її самотужки.

Ділиться Інформатор.

Допоміг нам в цій справі бойовий медик Олександр з позивним “Санта”. 

Для порівняння у нас опинилися три аптечки: українська “базова за 150 гривень, польська “базова” за 350 гривень й імпортна чеська поліцейська аптечка (ціну дізнатися, на жаль, не вдалося).

“Коли я приходив купувати аптечку для свого авто, перше, що я почув — “вам треба аптечка для відмазки від поліції, чи для того, щоб можна було когось при потребі врятувати?, — поділився медик оглядаючи першу аптечку, — З того шо я зрозумів, відмазка від поліції, — це 150 грн“.

Як вона виглядає, ви можете побачити на світлині нижче. В її комплекті: брошурка з інформацією про те, що робити у випадку ДТП, 2 рулони нестерильної вати, 2 марлевих бинти 5х5, 2 лейкопластири, активоване вугілля, новокаїн, шприц, серветка і презерватив.

“Ну, це хіба що… з усього шо тут є, може пригодитися тільки презерватив і то для зовсім інших цілей. І то я не знаю якої він якості. Як на мене, для українців це вже не аптечка. Це навіть не мінімальний комплект. Це справді відмазка. І вона навіть не вартує своїх грошей”, — прокоментував Санта.

Наступною ми розпакували польську аптечку:

“Ця аптечка більша. Візуально і навіть по наповненню. З хорошого тут — перев’язочний матеріал. Це бинти, які ви у випадку ДТП можете використовувати при незначних подряпинах, порізах, але на мою думку це також не аптечка для надання невідкладної допомоги при дорожньо-транспортній пригоді.

По-перше, тут немає такого елементарного комплектуючого як турнікет, немає тут гемостатичних якихось засобів для зупинки кровотеч, немає бандажа, є просто косинка, є бинти, є ножиці, є лейкопластир і теромоодіяло. І останнє насправді дуже круто. Це те, що справді може пригодитися.

Але під час ДТП, загалом, вона також не матиме користі”, — констатував наш експерт.

Останньою ми оглянули чеську аптечку:

“У цій аптечці, так само як і в попередній, це термоодіяло. Також тут є ножиці і я ще бачу з корисного резиновий джгут. Але в екстремальних умовах його, щоб зупинити якусь критичну кровотечі треба ще постаратися. Для цього потрібно мати якісь певні навички, як мінімум. Якщо цих навичок нема, то його не те що не накладеш, а ще й можеш нашкодити. І втратиш дорогоцінний час. Але з корисного тут також бинти”, — розповів Олександр.

Опісля перегляду аптечок ми запитали у Санти, що, на його думку, має обов’язково бути в автомобільній аптечці?

“В першу чергу — це турнікет для зупинки критичних кровотеч. А в ідеалі їх має бути чотири, на кожну кінцівку, в розрахунку на одну людину. Під час ДТП, бувають випадки коли ти вилітаєш і можеш сильно поранитись до скла. Не завжди люди дотримуються ПДР, не пристібаються ременями безпеки ітд”.

Наступне, це бандажі. Бандажі, якими можна перебинтувати поранення, зупинити венозну кровотечу, змішану кровотечу, не кажучи вже про критичну артеріальну кровотечу. А для такої краще використовувати вищезгадані турнікети.

Я б також поклав у аптечку гемостатичні губки, або серветки й оклюзійні наліпки. Є різних марок і різних поколінь, які зупиняють кровотечі також. Бо є місця на які ти можеш накласти турнікет, а є місця коли ти є рана на іншій частині тіла, де вони безсилі.

Шини. Також важливо, оскільки в ДТП часто бувають переломи. Це доцільно. Це спростить подальше транспортування потерпілого.

Ножиці, рукавички, маркер — як не крути, ми живемо у країні де йде війна. Ситуації коли треба надати домедичну допомогу бувають різні.

А ще я б доклав у аптечку антисептики, а саме хлоргексидин. Це дієвий засіб. Він без спиртової основи й ним можна промивати як і ротову порожнину, і очі, і також рани.

Ще я б поставив активоване вугілля. Все інше повинно бути індивідуально, бо в кожної людини власне сприйняття ліків, або може бути алергічна реакція чи просто не підходять.

І щоб ти дійсно міг надати якусь допомогу потерпілому, треба мати навички не тільки як у цивільного, але як у військового. Щоб були засоби, були знання, і нормально надана допомога.

Я вважаю, що це необхідній мінімум. А ці аптечки — показуха. Там повинні бути речі, які дійсно рятують життя, а не просто так “аби лежало і штраф не прийшов”,— резюмував бойовий медик.

В наступному матеріалі ми розповімо вам про військову аптечку — з чого воно складається, як правильно зібрати таку й скільки це вартуватиме.

Стежте 😉

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору