Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Кожна людина має право на любов”: в Україні відбулася прем’єра унікального фільму про ЛГБТ та шлюбну рівність

"Кожна людина має право на любов": в Україні відбулася прем'єра унікального фільму про ЛГБТ та шлюбну рівність

11 жовтня в Україні відбулася прем’єра стрічки під назвою “Шлюбна (не)рівність в Україні”. Знаково, що це сталося саме в Національний день камінг-ауту. Режисером стрічки став ЛГБТК-активіст Юрій Двіжон, а деякі головні ролі зіграли вітчизняні знаменитості та митці. 

Інформатор переглянув стрічку й ділиться своїми враженнями та цікавими фактами.

Фільм “Шлюбна (не)рівність в Україні” зміг з’явитися на світ завдяки спільній роботі громадської організація “Сфера”, “ХарківПрайд” та за фінансової підтримки Європейського Союзу, Національного Демократичного Інституту й квір-соцмережі Hornet.

У зйомках проєкту брали участь: музикант Володимир Дантес та Даша Кацуріна, телеведучий Анатолій Ярема з партнером, ведучий чоловічого YouTube-шоу “Ебаут” Ігор Донскіх, активістка та художниця з Маріуполя Діана Берг із чоловіком та ще багато ЛГБТК+ пар і союзників, серед яких і представники ЛГБТ-військових.

“Вона не лише про емоційний біль, а про реальні катастрофічні наслідки та загрози, до яких призводить така заборона (прим. – укладання шлюбів між одностатевими партнерами), — кажуть про стрічку представники ГО “ХарківПрайд” та додають, — У другій частині фільму реальні ЛГБТК-пари та їхні союзники розповідають свої історії — про кохання та втрати, про почуття та страхи, які зрозумілі кожному”.

Співорганізаторка “ХарківПрайду” та програмна директорка ГО “Харківське жіноче об’єднання “Сфера”” Анна Шаригіна, після прем’єри у коментарі для Divoche.media поділилась причиною появи такого фільму:

“ЛГБТК+ сімʼї в Україні наразі не мають жодного юридичного статусу, через що вони лишаються поза увагою держави і суспільства. Йдеться про конкретні можливості, які гарантує держава усім громадянкам та громадянам: ухвалювати рішення в кризових станах, поховати, мати доступ до реанімації, успадкувати спільне майно в разі смерті партнерки чи партнера. Виходить так, що в умовах війни та постійної загрози людському життю частина українок та українців залишаються юридично незахищеними”.

Нагадаємо, що зараз Верховна Рада працює над законопроєктом №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”, який частково надасть ЛГБТК-парам ті права, що мають різностатеві пари після одруження.

Наше враження:

Режисерське рішення зняти фільм про викривлений світ, у якому гетеросексуальним парам заборонено укладати шлюби спрацювало на 100%. Воно показує на скільки застарілими, абсурдними й несправедливими на сьогодні являються закони, що забороняють узаконити стосунки ЛГБТ пар. Не меншу роль в цьому всьому відіграє й суспільність осуд, стигматизація та нерозвіяні міфи.

У короткометражці дуже тонко і водночас надзвичайно гучно озвучені теми опікунства над дітьми, шлюбна рівність одностатевих і міжнародних шлюбів, як і в гетеро партнерів, прав людини у критичній ситуації та ін.

“Ми звісно не могли відмовитися від участі в цьому проєкті. Тема дуже важлива. Це наша позиція. Ми вважаємо, що кожна людина заслуговує на щастя, на любов. Кожна дитина має зростати в родині. Важливо, щоб вона зростала в любові з самого дитинства”, — поділилась пара Дана і Дзен стосвоно своїх ролей у стрічці.

“Тут не тільки йдеться про права ЛГБТ, ми люди перш за все”, — додав партнер Анатолія Яреми, Микола.

І справді, це короткометражне кіно про можливість сказати те, чому це важливо, не тільки для акторів фільму “Шлюбна (не)рівність в Україні”, але й для українського суспільства в глобальному світовому контексті.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору