Калуш До сайту

Початок деревообробних потужностей у Брошневі | Історія минулого

Нещодавно ми натрапили на давні фото величезного заводу у Брошневі й вирішили дізнатись більше про це та розповісти про це читачам.

Ділиться Інформатор.

Деревообробна справа у Брошневі бере початок з 1888 року коли там почав працювати деревообробний завод Шраєра та Іштера. Потужності виробництва складали 10 пилорам, токарний і слюсарний цехи. Працювали там здебільшого переселенці з Німеччини та Польщі. Місцеві їх називали осадниками, від цього й селище отримало подвійну назву Брошнів-Осада. Після першої світової завод перестає своє існування.

Згодом у 1909 році граф Потоцький скупляє землі у місцевих для будівництва нового заводу, яким згодом керувала Долинська Акціонерна Спілка “Glesinger”. Через два роки після початку будівництва завод починає випускати високоякісну лісопильну продукцію та отримує в народі назву “тартак”. Тоді завод налічував майже 1000 робітників, котрі трудились  по 12 годин та отримували в середньому не більше 4 крон.

З часом акціонерне товариство у Брошневі розрослось й до трикотажної фабрики та велетенських тартаків. Проклали власну вузькоколійку та допомагали громаді у будівництві каплиць та храмів.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08