Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Тустань: як Інформатор їздив в найунікальнішу фортецю Європи | ФОТОРЕПОРТАЖ

Тустань: як Інформатор їздив в найунікальнішу фортецю Європи | ФОТОРЕПОРТАЖ

Понад 700 років тому, в лісах Львівщини… стояла град-фортеця Тустань, якій немає аналогів у всій Європі. І була вона не тільки оборонною спорудою, але і митним центром. Хоч її вже давно не існує, проте, археологам вдалося віднайти її місцезнаходження і спроєктувати унікальну туристичну принаду. З Калуша до неї подати рукою — близько 90 км автомобілем. 

Нещодавно Інформатор Коломия побували в “Тустані”, а сьогодні цими враженнями ділиться Інформатор Калуш.

Що цікаво, з Коломиї до Тустані також близько 90 км, але іншою дорогою.

В офіційних джерелах зазначено, що “Тустань” являється пам’яткою природи, архітектури та археології національного значення, і знаходиться на скельному комплексі де у IX-XIII ст. існувало дерев’яне місто-фортеця.

Віднайти її вдалося львівському архітектору та археологу Михайлу Рожко у 1971 році, під час дослідження слідів наскельної будівлі поряд із бойківським селом Урич на Львівщині. І в результаті археологічних опрацювань з’ясувалося, що вона не має аналогів в Європі.

В історичних джерелах фортеця вперше згадується в літописі Янка з Чарнкова – підканцлера короля Казимира Великого (1333 – 1384 рр.)

Назва “Тустань” має праслов’янське походження і, за головною версією, походить від імені власника або засновника поселення. “Тустан” перекладають як “сильний, міцний, відважний, завзятий”.

За ще однією версією назва з’явилась від слів “тут стань”, бо кожен мав зупинитися перед фортецею, показати, що везе, і заплатити мито.

Відомо, що Фортеця неодноразово горіла. Науковці зафіксували щонайменше 5 будівельних періодів, коли її зовнішній вигляд повністю змінювався не лише за своїми розмірами, але й за висотою і характером дерев’яних конструкцій, зведених на скелях. Приблизний вигляд цього об’єкту в час його найбільшого розквіту станом на XIII століття, із достовірністю 90%, запропонував у гіпотетичній реконструкції Михайло Рожко.

Після смерті Михайла Рожка у 2004 році його син, Василь Рожко, заснував історико-культурний заповідник “Тустань” та очолив музей фортеці. З 2006 року, щорічно, у перші вихідні серпня, тут відбувається Фестиваль середньовічної культури “Ту Стань!”.

Наразі на території заповідника знадяться:

  • Комплекс скель: Камінь, Острий Камінь, Мала Скеля та Жолоб;
  • Музей історії Тустані;
  • Церква св. Миколая – 100-літній дерев’яний храм у традиційному стилі українців Карпат;
  • Культурний центр “Хата в Глубокім” – дерев’яна бойківська хата, відновлена згідно з місцевими традиціями будівництва та пристосована до соціокультурної діяльності.

Більше деталей та світлин з відвідин “Тустані” та місцевого музею ви можете побачити у матеріалі колег з коломийської редакції.

 

Наталія Сандецька

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору