Інформатор Калуш

ТРЕШ

Калуські школи — пожежонебезпечні?

Калуські школи пожежонебезпечні

У випадку пожежі безпека дітей у навчальних закладах Калуської громади під загрозою. 85% закладів не обладнано пожежною сигналізацією. І це — не єдине порушення.

Про це повідомляє Інформатор.

Про стан пожежної безпеки освітніх закладів Калуської міської територіальної громади під час засідання комісії з питань ТЕБ і НС доповідав начальник відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Калуського управління ДСНС Роман Федоришин. Він зазначив, що перевірку проводили перед початком навчального року. Працювала комісія, був відповідний обхід.

“У жодному навчальному закладі громади не проведено обробку дерев’яних конструкцій горища, 85% навчальних закладів не обладнано системами протипожежного захисту, тобто пожежною сигналізацією. У деяких школах відсутній другий евакуаційний вихід… Перезарядку і технічне обслуговування пройшли тільки 50% наявних засобів пожежогасіння”, — акцентував він.

Роман Федоришин додав, що з року в рік повторюються ті самі недоліки і звернувся до керівників навчальних закладів:

“Зараз будуть канікули — перевірте ще раз протипожежний стан, проведіть дозаправку і перевірку вогнегасників”.

Заступниця начальниці управління освіти Леся Кобзан у відповідь запевнила, що вогнегасниками забезпечені всі. За її даними, 592 таких засоби пройшли цьогоріч повірку та перезарядку, на що було витрачено трохи більше ста тисяч гривень. Також освітянка зазначила, що на заходи пожежної безпеки у навчальних закладах витрачено у цьому році 650 тис. гривень.

“Ми робимо зараз пожежну сигналізацію у п’ятому ліцеї і будемо міняти електропроводку у десятому ліцеї, бо там є проблема у харчоблоці”, — деталізувала вона.

“Раніше забезпечення вогнегасниками узагалі було 30%, сьогодні — 93%. Тобто за кілька останніх років ми покращили цю ситуацію у декілька разів. Так, проблеми є. У громаді затверджена програма по пожежній безпеці, але кошти у достатній кількості не виділяються. Ми закладали по 3 мільйони на рік. Але торік жодної копійки не було освоєно, цього року — 200 тисяч. Це невеликі кошти, тому нам складно щось виправити одномоментно. Тим більше, що закладів у нас 39, а з філіями — ще більше”, — пояснила Леся Кобзан.

Тим не менш і освітяни, і керівництво міста, кажуть, що пожежна безпека у навчальних закладах — у пріоритеті.  У міській раді пообіцяли ситуацію поліпшити та передбачити фінансування у бюджеті 2024 року. Утім, зважаючи на масштаб проблеми та дороговартість відповідних проєктів на це, очевидно, знадобляться роки.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору