Вчора ми відправились у вилазку, щоб порівняти ціни на капусту у калуських супермаркетах та на ринку. Сьогодні — розповідаємо як приготувати смачну квашену капусту.
Розповідає Інформатор.
КВАШЕНА КАПУСТА ЗА ДОБУ
Інгредієнти:
- капуста білокачанна — 2-3 кг
- морква — 1 шт
- сіль — 1 ст. ложка
- цукор або мед — 1 ст. ложка
- кип’ячена вода
Приготування:
Пошаткуйте капусту. Моркву натріть на великій терці або наріжте на соломинки. Змішайте з капустою, але не перетирайте до виділення соку. Капусту викладіть у трилітрову банку, а зверху залийте охолодженою кип’яченою водою. Коли води буде достатньо й вона почне опускатися — насипте сіль та додайте цукор або мед. Поставте в посудину, щоб не витік розсіл. Через добу капуста буде готова.
КЛАСИЧНА КВАШЕНА КАПУСТА
Інгредієнти:
- капуста — 2,5 кг
- морква — 1 шт (150 г)
- лавровий лист — 2 шт
- перець горошком — 5-6 шт
- сіль — 1,5 ст. ложки
- цукор — 1,5 ст. ложки
- вода — 1 л
Приготування:
Наріжте капусту на тонкі довгі смужки (шаткуйте). На великій терці натріть моркву та додайте до капусти. Лавровий лист розламайте на шматочки та додайте перець. Перемішайте. Щільно укладіть капусту в трилітрову банку приготуйте розсіл: воду з сіллю та цукром доведіть до кипіння та залиште охолонути.
Потім — залийте капусту остиглим розсолом і залишіть в теплому місці. В процесі бродіння капусту проколюйте виделкою (це потрібно для виходу вуглекислого газу).
Банку потрібно ставити в широку миску або тарілку, щоб не допустити витікання розсолу. На третій день капуста буде готовою. Тоді закривайте банку кришкою та ставте в холодильник.
КВАШЕНА КАПУСТА З БУРЯКОМ ТА ХРІНОМ
Інгредієнти:
- капуста — 5 кг
- буряк — 300 г
- корінь хрону — 100 г
- часник — 100 г
- корінь петрушки — 50 г
Розсіл:
- вода — 3 л
- сіль — 150 г
- цукор — 2/3 склянки
Приготування:
Наріжте капусту великими шматками (видаляючи качан). Хрін натріть на терці або пропустіть через м’ясорубку. Петрушку та часник подрібніть, буряк наріжте скибочками. Капусту укладіть шарами в посудину. Утрамбуйте та перекладайте з шарами буряку, хрону та прянощів.
Доведіть до кипіння воду. Розчиніть у ній сіль та цукор. Перемішайте до повного розчинення й охолодіть до 40-50 градусів. Залийте капусту, прикрийте кришкою та залиште на 3-5 днів при кімнатній температурі. Готову капусту перекладіть в банки та зберігайте в холоді.
Читайте також: “Час квасити” — скільки потрібно заплатити за кілограм капусти у Калуші?
КВАШЕНА КАПУСТА З ЖУРАВЛИНОЮ
Інгредієнти:
- білоголова капуста — 2 кг
- сіль — 2 ст. ложки
- цукор — 1 ст. ложка
- сухий кріп — 1 ст. ложка
- кмин — 1 ч. ложка
- морква — 2 шт
- журавлина або калина — 1 жменя
Приготування:
Пошаткуйте капусту зручним способом, прибравши тверду частину качана. Посипте капусту сіллю, цукром, кмином та сухим кропом. Розімніть її руками, щоб виділився сік. Якщо вам здається, що солі недостатньо — додайте ще.
Моркву натріть на терці та додайте її до капусти разом із калиною чи журавлиною. Перемішайте.
У скляну банку щільно викладіть капусту, злегка втрамбовуючи. Складіть чисту марлю в кілька шарів та накрийте нею банку, зафіксуйте гумкою. Поставте банку в посудину.
Два рази на день проколюйте капусту дерев’яною паличкою до дна в кількох місцях, щоб потім капуста не гірчила. Через 3-4 дні, коли процес квашення закінчиться, сік стане світлішим. Готову капусту накрийте чистою кришкою та поставте в холодильник.
Смачного!
Віталіна Костів
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08