Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Хлопці зі стволами: як калушани у 1939 р. здобули першість на стрілецьких змаганнях у Львові

Хлопці зі стволами: як калушани у 1939 р. здобули першість на стрілецьких змаганнях у Львові

Калушани здавна славилися своїм хистом до різноманітних занять та промислів. Зокрема калушани – файні пивовари, що фактично першими в Україні почали варити пиво, принаймні швидше львів’ян до відкриття славнозвісної пивоварні у 1715 р. Калушани вмілі промисловці, зокрема одні із перших у світі видобували калійну сіль відкритим способом. Калушани – спритні спортсмени – футболісти, чиї історичні звитяги починаються першими десятиліттями минулого століття, та увінчуються історичними перемогами 1978 р., 2003 та 2012 рр. Це також дзвоноливарі, дзвони яких лунали далеко за океаном, а ще скаути, пластуни, і багато-багато інших мастаків.

Напевне немає такого заняття для якого знайшлися спритні калуські руки. Сьогодні розмова піде про стрілецькі звитяги калушан середини XX ст.

У лютому 1928 р. була утворена така собі Федерація польських товариств захисників Батьківщини, яка діяла до 1939 р. В своїй структурі об’єднала спілки колишніх військовослужбовців та резервістів. Налічувала близько 600 тисяч.

Дана федерація у співпраці із Союзом резервістів незадовго до початку Другої світової війни провела у липні 1939 р. окружні змагання зі стрільби у Львові. На змагання прибула 21 команда із відділень VI округу Федерації польських товариств захисників Батьківщини та Союзу резервістів.

Таку інформацію знаходимо у регіональному часописі «Схід: Львів, Станіславів, Тарнополь: життя міст і сіл південно-східних воєводств» (Wschód : Lwów, Stanisławów, Tarnopol : życie miast i wsi województw południowo-wschodnich).  Якщо бути більш точнішим, то у 139 номері даного часопису за 16 липня 1939 р.

Часопис «Wschód» за 16 липня 1939 р. про змагання зі стрільби у Львові

Питання одне та зовсім риторичне: поляки щось знали і готувалися, відбираючи кращих стрільців?

Окружні змагання зі стрільби, організовані Федерацією польських товариств захисників Батьківщини та Союзом резервістів відбулися у присутності команданта корпусу генерала Лангнера та представника львівського воєводи старшини п. Кшивошинського. .

Керівництво змаганнями було в руках команданта Округу Федерації польських товариств захисників Батьківщини підполковника Щирадловського. В організації та керуванні змаганнями йому допомагав оргкомітет, до складу якого входили голови окружних управ товариств захисників Батьківщини, окружного товариства резервістів, Союзу резервістів Львова та голови окружної управи Союзу резервістів Станиславова.

В день змагань на стрільбищі були присутні: президент Львівського округу Союзу резервістів доктор Станіслав Жарський, президент окружного товариства Союзу резервістів Львова пан Владислав Гальський та віцепрезидент під округу Союзу резервістів Станиславова – пан Станіслав Качмарчик.

Змагання відбувалися на львівському стрільбищі у двох видах: командна стрільба та індивідуальна стрільба. Варто зазначити, що у обох видах змагань калушани якщо не стали чемпіонами, то посіли призові місця.

Команди складалися із 3 осіб. Кожна команда повинна була вибити максимальне можливе число пунктів із 240 можливих.

Зверху переможці змагань – калушани Нуковський, Клапінський та Нурчинський. Знизу команда зі Стрия, що посіла друге місце

Результати командних змагань зі стрільби були наступними:

1 місце та першість округу здобула офіцерська команда товариства Союзу резервістів в Калуші у складі: підпоручників (старших лейтенантів) резервістів  Нуковського, Клапінського та Нурчинського, які набрали 199 балів із 240 можливих Це на 15 пунктів більше ніж у команди, що стала віцечемпіоном.

Ніякий Ворошилов із його уявною стрільбою, яка пізніше була перероблена комуністами у міф про ворошиловського стрільця не зрівняється із калуськими стрільцями, які брали реальну участь у змаганнях по влучності стрільби, що офіційно задокументовано.

2 місце і звання віце-чемпіона здобула офіцерська команда Відділення Товариства оборонців резервістів із м. Стрий у складі підпоручників Яна Фукса, Рожицького та Грабовського. Стрияни набрали 184 бали з 240 можливих.

Третє місце посіла команда Союзу Резервістів № 1. Львів у складі: старшин запасу Шантира, Свєщевського та Манька, які набрали 169 балів із 240 можливих.

Окрім командної стрільби на окружних турнірі проводилися змагання по індивідуальній стрільбі. У ній індивідуальну участь приймали усі учасники усіх команд. Проте, кожен з них представляв своє відділення.

В індивідуальній стрільбі призові місця були розділені наступним чином:

Перше місце та звання чемпіона округу здобув Ян Фукс (відділення Союзу Резервістів м. Стрия) – 74 бали із 80 можливих

Віцечемпіоном став калушанин Річард Клапінський (відділення Союзу резервістів м. Калуша) – 70 балів із 80 можливих.

Почесне третє місце теж посів калушанин Теодор Нучковский, набравши 70 балів із 80 можливих.

Калушани й тут знову відзначилися зайнявши призові місця, попри те, що не стали чемпіонами. До слова якщо вдатися до математичних розрахунків, то загальна кількість учасників змагань (якщо враховувати 21 команду із 3 особами в складі) становила 63 особи.

Простими словами із 21 команди та 63 осіб калушани показали чи не найкращу майстерність у стрільбі.

Виступ окружного коменданта Федерації польських товариств захисників Вітчизни та Союзу резервістів підполковника Щирадловського – на закінчення змагань до церемонії нагородження

Виступ окружного коменданта Федерації польських товариств захисників Вітчизни та Союзу резервістів підполковника Щирадловського – на закінчення змагань до церемонії нагородження

Після змагань на гарнізонному стрільбищі відбулося підбивання підсумків та нагородження команд-переможців та учасників змагань. На церемонії нагородження були присутні делегат, який від імені міського голови вручив команді-переможцю красивий кришталевий кубок як головний  приз змагань.

Стосовно місця розташування гарнізонного стрільбища у Львові, на якому проводилися змагання у липні 1939 р. то припускаємо, що воно могло знаходитися у західній частині міста десь між вулицями Купчинського та Єрошенка вище Кортумової гори. На сьогодні за адресою вул. Єрошенка 34 розташовується полігон для стендової стрільби.

До початку XX ст. неподалік сучасної вулиці Холмської розміщувалося старе військове стрільбище.

Місце розташування старого військового стрільбища, що функціонувала до початку XX ст.

Що ще можна додати? Самі все бачите, калушани завжди показували свою майстерність у будь-чому – пивоварінні, дзвоноливарстві, видобуванні корисних копалин, а також у спорті – зокрема футболі, а тепер знаємо що й у стрільбі.

Далі буде…

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору