Заквасити білокачанну капусту досить просто. Її можна смакувати як салат у додатку до гарніру, але можна й приготувати щось не менш апетитне.
Інформатор зібрав для вас кілька рецептів страв із квашеною капустою.
Читайте також: “Час квасити” — скільки потрібно заплатити за кілограм капусти у Калуші?
СУП ІЗ КОПЧЕНИМИ РЕБЕРЦЯМИ (КИСЛИЦЯ)
Інгредієнти:
- копчені свинячі ребра — 300 г
- цибуля — 1 шт
- корінь селери — 1/4
- морква — 1
- лавровий лист — 2 шт
- духмяний перець — 3 шт
- картопля — 3-4 шт
- квашена капуста — 300 г
- сливи — 350 г
- часник — 2 зубчики
- кріп
- сіль та перець до смаку
Приготування:
Поріжте на великі шматки корінь селери, моркву, часник та цибулю. До сотейника додайте 2 лаврові листи, 3 горошини перцю та сіль. Овочі можете не чистити, але ретельно вимийте їх зі щіткою. Бульйон доведіть до кипіння, а потім зменште вогонь та готуйте ще 30 хвилин. Селеру, цибулю, моркву та часник можете дістати з бульйону.
Почистьте картоплю та наріжте на кубики середнього розміру. Додайте до бульйону. До готової картоплі додайте копчені ребра та варіть ще кілька хвилин. Пізніше — перекладіть до бульйону капусту із розсолом.
Помийте сливи та дістаньте з них кісточки (якщо вони були заморожені — розморозьте). Поріжте їх навпіл та додайте до супу.
Дайте супу настоятися. Також можете прикрасити кропом.
БІГУС ІЗ КВАШЕНОЇ КАПУСТИ
Інгредієнти:
- капуста квашена — 600 г
- цибуля ріпчаста — 2 шт
- олія — 50 мл
- сіль (до смаку)
- перець гострий мелений — щіпка
- перець чорний мелений — щіпка
- лавровий лист — 2 шт
- коріандр мелений (до смаку)
Приготування:
Наріжте цибулю півкільцями та обсмажте на олії до золотистого кольору. Додайте віджату квашену капусту й спеції та обсмажуйте 10-15 хвилин. Якщо капуста виходить сухою — додайте трохи розсолу (або воду чи бульйон). Після обсмажування накрийте капусту кришкою та тушкуйте на повільному вогні 45 хвилин. А за 10 хвилин до приготування приберіть лавровий лист. Коли бігус готовий — капуста набуває коричневого кольору. Вкінці додаємо олію.
ПИРІГ ІЗ ЦИБУЛЕЮ ТА КАПУСТОЮ
Інгредієнти:
- борошно — 250 г
- вода — 150 мл
- цукор — 15 г
- дрібка солі
- олія — 25 мл
- сухі дріжджі — 1 ч. л.
Начинка:
- цибуля — 400 г
- квашена капуста — 150 г
- копченості — 50 г
- олія — 3 ст. л.
- вода — 50 мл
Приготування:
Для тіста змішайте усі сухі складники та додайте рідкі. Замісіть. Накрийте харчовою плівкою та поставте у тепле місце на 40 хв.
Цибулю поріжте півкільцями та посмажте на олії до рум’яності. Додайте квашену капусту та воду й перемішайте. Накрийте кришкою та тушкуйте 10-12 хвилин. Додайте копченості та тушкуйте ще 5 хвилин (до повного випаровування рідини).
На пергаменті тонко розкатайте тісто. По центру (вздовж) викладіть начинку. Понадрізайте краї, щоб утворилась “бахрома” по 3 см. По черзі кожним шматочком накривайте начинку. Перекладіть із пергаментом на деко та почекайте 20 хвилин. Змастіть збитим жовтком та випікайте у розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 25 хвилин.
РУЛЕТИ З ЛАВАШУ ІЗ КВАШЕНОЮ КАПУСТОЮ
Інгредієнти:
- лаваш тонкий — 250 г
- капуста квашена — 300 г
- яйце — 1 шт
- олія — 2 ст. л.
Приготування:
Поділіть лист лаваша на чотири прямокутники. Кожен із них змастіть олією, а зверху викладіть капусту та згортайте рулети. Викладайте їх у змащену олією форму для випічки, змастіть збитим яйцем та випікайте 20-30 хвилин при 180°. Готові рулети можна прикрасити зеленню.
Смачного!
Віталіна Костів
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08