Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Домбровський кар’єр: екологічна проблема чи економічний шанс?

З 1853 року у Калуші видобували та переробляли калійні солі на цінні добрива, проте у 2007 році все зупинилось і над регіоном повисла екологічна небезпека. Чи можливо зараз відновити виробництво та, чи вигідною буде така діяльність?

Ділиться Інформатор.

Поклади калійної солі у Домбровському кар’єрі почали видобувати з 1967 року. Тоді вперше у світі застосували практику видобутку відкритим способом. У 2007 році через неприбутковість підприємства та великі борги видобування ресурсів зупинили. З того часу у кар’єрі почали збиратись дощові опади, які перетворювались у розсоли.

Ці розсоли несуть особливу небезпеку для усієї питної води навколо. Річ у тім, що з кожним роком вони поступово виносяться у річки, криниці та місця водозабору нашого регіону. У 2021 році рівень розсолів у водосховищі Домбровського кар’єру становила  282-283 метрів над рівнем моря. За прогнозами експертів водосховище переповниться на позначці 288 метрів над рівнем моря, це може трапитись вже у 2025 році. Після цього вода з хімікатами забруднить річку Сівку, що впадає у Дністер, який рознесе забруднену воду в інші країни.

затоплені дерева у водосховищі Домбровського кар’єру

За словами доцента кафедри хімії у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника та наукового співробітника Лабораторії галургії ДУ “НІОХІМ” Ольги Хацевич катастрофи можна уникнути, якщо відновити виробництво калійних та сульфатних добрив.

“Дефіцит калійних добрив всім відомий, особливо зараз, коли наклали санкції для двох потужних експортерів (рф і білорусів). То чому б не скористатися Україні шансом відновити свою калійну промисловість?”, — ділиться Ольга.

До 24 лютого 2022 року 90% структури українського імпорту калійних добрив займала продукція російської компанії “Уралкалій” та білоруської “Білоруськалій”. Схожа ситуація була й в країнах ЄС, проте після повномасштабного вторгнення постачання добрив зупинилось.

“Це шанс для України, бо саме через надмірне виробництво у цих країнах KCl проросійські чиновники та олігархи блокували виробництво добрив у нас на Прикарпатті. – гостра потреба вітчизняних промислових виробництв, як бюджетоутворювальний для регіону”, — додає пані Ольга.

Вона ділиться, що для відновлення виробництва у Калуші є:

  • сировина — сольові розчини, поклади калійно-магнієвих солей;
  • сучасне бачення способів перероблення;
  • компетентні фахівці з практичним досвідом — Лабораторія галургії ДУ “НІОХІМ”;
  • постійний зростальний попит у світі на калійні добрива, а ще більший на сульфатну форму.

Щодо сульфатної форми, то за її словами тільки 8% запасів калійної сировини у світі можна переробляти на сульфатні калійні добрива. Серед країн, які володіють покладами такої є: США, Канада Німеччина і Україна.

Наразі для відновлення виробництва потрібно:

  • інвестор з готовністю працювати в регіоні;
  • створення привабливих умов для інвестора — індустріальний парк: пільги на оренду землі під будівництво, з умовою розв’язання екологічної проблеми.

“Також, мабуть, політична воля, бо не дуже зрозуміла ситуація з тим, кому належать розсоли, Домбровський кар’єр, Хвостосховища 1 та 2, шламонакопичувач”, — каже Ольга.

Додає, що відновлення виробництва калійних добрив для України є зараз надто сприятливими. Чи скористаємося ми цим шансом питання часу.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору