Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як сьогодні виглядає будівля, на місці якої знаходився унікальний костел в Креховичах? | ФОТО

Минулого року на Калущині віднайшли унікальний костел святого Сесилія. Будівлю, що звели на його місці, планують відновити.

Ділиться Інформатор, покликаючись на дослідника Андрія Тимківа.

Новозбудовану каплицю освятили у рік зведення — в 1901-му. У той час святинею послуговувалось майже 600 католиків латинського обряду із Креховичів та Брошнева. Разом вони добивались утворення окремого душпастирського осередку. Втім, спочатку заважали суперечки між мешканцями двох поселень, а потім — I світова війна.

У 1935-му році в Брошневі-Осаді було утворено парафіяльний вікаріат. Він охопив десяток сусідніх сіл, в тому числі — Креховичі. Тут каплиця ще два роки (до спорудження власної) продовжувала слугувати в якості парафіяльної.

У 1944-му році радянська влада зачинила каплицю у Креховичах. Після того її використовували як складське приміщення, потім — як клуб, а ще пізніше — як шкільний спортзал. Із 70-х років минулого століття, коли вже було створено нову школу, будівля колишньої римсько-католицької пустує та поволі руйнується.

У вересні 2022 року стан храму позначали як “задовільний”.

“Проєкт “Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні” розрахований на півтора року. Його планують закінчити у 2023 році”, — повідомляли минулого року.

Яка доля у храму XVIII століття — дізнаватиметься Інформатор.

Фото: Андрій Тимків

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору