Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Буде чи не буде, але готовим бути варто” — корисні поради як “менталочці” пережити блекаут

"Буде чи не буде, але готовим бути варто" — корисні поради як "менталочці" пережити блекаут

Зима близько і загроза блекаутів нікуди не поділася. Проте, якщо, наприклад, роботу ще можна організувати за таких умов, то власному ментальному здоров’ю варто приділяти більше уваги. Наша психіка й настрій може почати “сипатись” не зважаючи на відключення світла. Тому ми вирішили розповісти про аспекти, які допоможуть бути більш стійкими у період блекаутів, та як дати собі раду в разі паніки чи просто розпачу через темряву.

Ділиться Інформатор, посилаючись на колег з Переяслава.

Як світло впливає на настрій?

Наш мозок має свій “лічильник світла”. Річ у тому, що деякі ділянки мозку, які відповідають за сприйняття освітлення, також відповідають і за настрій. Щобільше, загалом мозок людини чутливий і до кількості світла, і до його розподілу упродовж доби, і до його спектрального складу. Звідси й тяга до відпочинку ввечері й вночі, й більша активність за дня.

До речі, в цьому сприйнятті відіграє роль і температура світла — блакитне холодне асоціюється мозок як ранкове світло, а тепле й жовте, з вечором.

Тобто, настання темряви через короткий день та відключення електроенергії можуть зіпсувати настрій чи спровокувати афективний розлад?

Не зовсім. Але і “обманювати” мозок різними гаджетами чи ліхтариками не варто.

Згідно з дослідженнями фахівців вплив блакитного світлового забруднення руйнівно впливає на наші цикли сну і бадьорості та може посилювати ризик розвитку афективного розладу.

Тобто, певною мірою “блекаути” навіть корисні для нашої “сірої речовини”. Проте, тільки у випадку, якщо в цей час ви відпочиваєте — слухаєте музику, грає в “настолки”, займаєтесь побутовими справами, гуляєте або спите.

Висновок — якщо вам закортіло під час вимкнень світла все ж таки присвітити собі — обирайте ліхтарики з теплішим світлом, або підлаштуйте свій розпорядок відповідно до світлового дня.

Менше бачу — краще відчуваю?

Загалом так. У нас є п’ять основних відчуттів: зір, нюх, смак, слух і тактильність. Якшо одне “випадає” — інші загострюються.

“Стимуляція мозку приємними запахами, звуками й текстурами при світлі гірлянди чи в темряві можуть зменшити тривогу мозку через брак вхідної інформації. Варто зосередитися на своїх відчуттях: що я чую, відчуваю на дотик чи запах, мені тепло чи ні, як звучить мій власний голос і вібрує в грудях, коли я співаю – та не треба надавати жодних оцінок цим сигналам. Темрява – це ані добре, ані погано. Ми лише перебуваємо в темряві чи дивимося на свічку і слухаємо потріскування її гнота. Це викликає певні відчуття, вони просто є, ми зосереджені на них, але не даємо оцінювальних суджень тому, що відбувається. Таке перебування “тут і зараз” без жодних думок про минуле і прийдешнє може стишити нашу тривожність і дискомфорт”, — зазначають у Міністерстві охорони здоров’я.

Як же подолати тривожність, якщо вона з’явилась через темряву?

Додайте запахів

До нашого мозку інформація про запахи надходить одразу до ділянок, залучених до створення емоцій та пробудження спогадів. Звідси й так звані “флешбеки” і “тригери”. Це можна скорегувати — оточіть себе саме тими запахами, які викликають приємні емоції. Для когось це парфум коханої людини, або аромасвічки, а для когось запах дерунів чи Шарлотки.

Дістаньте важку ковдру

У МОН, попри брак досліджень, запевняють, що ковдра завважки в 10-20% вашої власної ваги справді може зменшити тривогу. Якщо маєте таку — добре, якщо ні, то не полінуйтеся придбати. Хоча можна ще залучити сюди своїх котів — вони виконують роль “важкої ковдри” вмощуючись на нас спати.

Увімкніть собі ASMR-аудіо

Але, тільки у випадку, якщо вони вас не дратують, бо тоді ефект буде зворотній. Це може бути що завгодно — легка музика, шепіт, шурхотіння книжки, тріск багаття, муркотіння вашого кота тощо. Якщо ви – один/одна з тих, хто позитивно реагує на певні звуки – спробуйте використати це в умовах темряви, коли хочеться повернути приємні відчуття та спокій.

“Наразі відомо, що невротичні люди мають кращу здатність до відчуття ASMR, ніж решта. При цьому невротичність – це не розлад, це риса особистості, за якої люди схильні тривожитися, забагато обмірковувати сказане, перейматися наперед, мати коливання настрою, легко дратуватися і часто бути не в гуморі. Якщо ви маєте подібні риси, спробуйте використати невротичність собі на користь. Слухайте ASMR-аудіо з інтернету чи самі створюйте звуки, які викликають приємні сироти на шкірі”, — додають в МОН.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору