Інформатор Калуш

ГРОШІ

250 тисяч на піар. У Калуші підписали восьмий договір із медійниками

Гроші на піар

Виконавчий комітет Калуської міської ради ледь не щомісяця підписує договори з медійниками області. Сьогодні “закріпили” співпрацю зі ще одним франківським сайтом — на 50 тисяч гривень. Це — вже восьме медіа, з яким укладено договір цього року. А загальна сума вже перевищила 250 тисяч гривень.

Інформатор проаналізував, з ким за гроші співпрацює калуська влада.

Відповідно до інформації, оприлюдненої на Prozorro, від січня поточного року, виконавчий комітет Калуської міської ради уклав 8 договорів із медіакомпаніями області. Тож, про діяльність калуської влади говорять по телебаченню і радіо, пишуть у газетах і на сайтах. За гроші це роблять, переважно, обласні медіа.

З калуських офіційні договори з виконкомом мають ТРО “Незалежність” (10 тис гривень) та радіо “Калуш” (20 тисяч гривень). З першою договір на “висвітлення через телебачення заходів, які відбуваються в міській громаді” підписали ще у березні, з другою — “на висвітлення діяльності Калуської міської ради, її виконавчих органів, структурних підрозділів про заплановані заходи” у серпні. Обидві компанії мають виконати умови договору до кінця 2023 року.

Наразі телебачення “Незалежність” отримало 1415 грн за сюжет про Кропивник. Оплата була здійснена у вересні. А радіо “Калуш” освоїло 8310 грн. Оплата була здійснена на початку жовтня.

З газет виконавчий комітет обрав для співпраці обласну “Галичину”. Договір на 20 тисяч гривень було підписано 15 березня. У червні газетярі отримали 6000 гривень, через місяць — ще 11 000.

Від березня до червня виконавчий комітет нових договорів на висвітлення діяльності не підписував. У цей період у місті тривала епопея з ліквідацією комунального мовника — міського телебачення. Вже у червні були підписані два свіжі договори: на 47 500 гривень із бурштинським телеканалом “РАІ” та на 42 500 гривень із франківським ТзОВ “АНЛІМІТЕД МЕДІА ПРОДАКШН ГРУП”, керівником якого є головна редакторка каналу “РАІ”. Обом компаніям проплати йдуть щомісяця — й завжди в один і той же день. Загалом за роботу цим компаніям перераховано вже 58 тисяч 390 гривень.

Про діяльність калуської влади, заплановані заходи й прийняті нормативно-правові акти з липня мали би розповідати й на радіо “Дзвони”. Договір підписано на 20 тисяч гривень. Утім, жодної оплати послуг, відповідно до даних Єдиного вебпорталу використання публічних коштів, наразі не було.

У серпні до вже сформованої медіагрупи додалося ОТБ “Галичина”. На його послуги до кінця року заклали 41 500 гривень. В описі закупівлі прописали “виготовлення та розміщення в ефірі телепрограм, пресконференцій, офіційної інформації про діяльність органу місцевого самоврядування, організація прямих ефірів, подання в ефір життєво важливої оперативної інформації жителям району”. Оплати цих послуг поки що теж не було.

Тим не менш сьогодні, 6 листопада, виконком оприлюднив черговий договір — із сайтом Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК). Це — новинний сайт, редакція якого знаходиться в Івано-Франківську. Прописали, що компанія має надати 19 послуг до кінця грудня й за це отримає 50 000 гривень. Тобто інформація на сайті коштує приблизно 2600 гривень.

Додамо, що вирахувати, у яку конкретну суму обходяться замітки та інтерв’ю у різних підрядників, важко. Адже всі ці закупівлі виконком проводить без використання електронної системи, а відповідно — і без публікації самих договорів. По більшості закупівель зазначено, що йдеться про надання однієї послуги. Окрім ПІКу, кількісний показник є в інформації щодо каналу “Галичина” (5 послуг) та “РАІ” (8 послуг). Відповідно, можна припустити, що сюжет на обласних каналах коштує 4 000 і майже 6 000 гривень.

Читайте також: У Калуській міській раді створять медіацентр | Що про це відомо та чи потрібно це громаді?

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору