Інформатор Калуш

АВТО

Автомобільна мобілізація — кому потрібно подати звіт у ТЦС та СП у 2023 році?

Автомобільна мобілізація — кому потрібно подати звіт у ТЦС та СП у 2023 році?

З початку повномасштабного вторгнення до лав ЗСУ мобілізовуються не тільки люди, але й техніка, яка може допомогти виконувати бойові та логістичні завдання. Тому у вересні минулого року МВС забов’язало підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також громадян подавати до військкоматів інформацію щодо наявних автомобілів.

Розповідає Інформатор, з посиланням на колег з Івано-Франківська.

Такий вид мобілізації передбачає, що компанії щоквартально повинні подавати дані до ТЦК  про наявність транспортних засобів і техніки, їхній технічний стан, а також про громадян, які працюють на таких транспортних засобах і техніці. В іншому випадку вони мають понести покарання.

Такий порядок визначено Кабінетом Міністрів України відповідно до ч.2 ст.6 Закону про мобілізацію. На виконання цієї норми Кабміном було затверджено Положення №1921.

Згідно з положенням мобілізація виконується:

    • в мирний час – шляхом проведення заходів, пов’язаних з військовим обліком транспортних засобів і техніки та завчасним забезпеченням їх мобілізаційної готовності відповідно до визначених завдань;
    • в особливий період – шляхом передачі підприємствами, установами та організаціями, а також громадянами транспортних засобів і техніки для задоволення потреб військових формувань відповідно до визначених завдань.

Дані про автотранспорт керівники підприємств подають військовим комісаріатам щороку до 20 червня та 20 грудня:

  • наявність транспортних засобів і техніки,
  • їх технічний стан,
  • а також про громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці.

У разі зміни даних підприємства або статусу транспорту варто надати оновлену інформацію ТЦК та СП. Зокрема, військкомати мають знати про:

  • зміну найменування підприємства або форми власності;
  • відправку транспортних засобів і техніки в інші регіони або за межі території України на тривалий час;
  • передачу права власності на транспортні засоби і техніку іншим юридичним особам або громадянам у довгострокову оренду (лізинг);
  • початок застави транспортного засобу або техніки;
  • інші випадки, коли унеможливлюється передача транспортних засобів і техніки військовим формуванням.

За недотримання вимог Положення громадяни України несуть адміністративну відповідальність, а також за невчасне інформування про автотранспорт військкомату юридичні особи мають сплатити штраф у розмірі від 5 100 грн до 8 500 грн.

Проте, ці правила не поширюються на ФОПів. Також, якщо на дату подання інформації підприємство не має власних транспортних засобів, то подавати інформацію не потрібно. Якщо ж наступного року їх буде придбано та вони обліковуватимуться на балансі, то ось тоді таку інформацію потрібно буде і подати.

Які ще можуть бути наслідки, якщо не подати такий звіт?

Відповідно до Положення №1921 для державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів у територіальних органах з надання сервісних послуг МВС (крім транспортних засобів, власниками яких є громадяни), крім документів, необхідних для реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку, представником підприємства, установи чи організації, транспортні засоби яких підлягають реєстрації (перереєстрації), зняттю з обліку, подається довідка, форма якої визначається Міноборони, з відміткою керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки про постановку транспортного засобу на військовий облік або зняття з такого обліку.

Тож у разі неподання інформації військкоматам можуть виникнути проблеми під час державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору