Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“І вручи, і проконтролюй…” — чому роботодавець має право вручати повістки?

"І вручи, і проконтролюй..." — чому роботодавець має право вручати повістки?

Список тих, хто може вручити військовозобов’язаному повістку, не обмежується працівниками ТЦК та СП. В теперішній час це можуть зробити й представники СБУ, Служби зовнішньої розвідки, органів місцевого самоврядування. Навіть роботодавець має на це повне право.

Розповідає Інформатор, посилаючись на колег з Коломиї.

Чи може роботодавець вручати повістки? Якщо так, то на яких підставах?

Може. Окрім вручення повістки кожен роботодавець зобов’язаний проконтролювати своєчасне прибуття військовозобов’язаного до місця, визначеного повісткою. Проте, порядок такого контролю, за словами юристки Тетяни Козян, ніде не визначений.

“Якщо роботодавець отримує розпорядження від територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо оповіщення військовозобов’язаного про виклик, він зобов’язаний видати наказ про таке оповіщення та під підпис довести його до відома визначених осіб. А також вручити повістку про явку за викликом до ТЦК та СП”, – зауважує вона.

Водночас відповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення зобов’язань роботодавці несуть адміністративну відповідальність. Тобто, в разі порушення, під час воєнного стану, законодавчо передбачений штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 8500 гривень).

“Рішення про накладання штрафу за порушення ухвалює керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки”, – додає пані Козян.

Що ще крім вищезгаданого мають право робити керівники підприємств?

Крім права вручати повістки, роботодавці також:

  • перевіряють військово-облікові документи під час прийняття на роботу, а також під підпис інформують про правила ведення військового обліку.

“Роботодавець не має права брати на роботу тих, хто не стоїть на обліку у військкоматі, за винятком виключених з обліку”, – зауважує юристка.

  • беруть військовозобов’язаних на персональний військовий облік протягом п’яти днів після працевлаштування;
  • протягом 7 днів повідомляють територіальний центр комплектування про прийняття на роботу чи звільнення військовозобов’язаного, а також
  • подають на вимогу відомості про нього, надсилають оновлені облікові дані;
  • періодично звіряють облікові дані, зокрема під підпис збирають військово-облікові документи та передають їх до військкомату;
  • щороку до 1 грудня подають списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, до військкомату;
  • повідомляють працівників про виклики до військкомату, а також забезпечують своєчасне прибуття в ТЦК і СП;
  • інформують військкомат про порушників військового обліку.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору