Інформатор Калуш

ГРОШІ

Нові тарифи на воду у Калуші. Коли чекати подорожчання?

Вода у Калуші подорожчає

Нові тарифи планують впровадити вже з 1 січня 2024 року. Наразі на сайті міської ради оприлюднено повідомлення про намір змінити тарифи та вже є і сам проект рішення, який винесуть на затвердження виконавчого комітету.

Інформатор розповідає детальніше.

Наразі за централізоване водопостачання мешканці Калуша платять 18,96 грн/ куб. м (з ПДВ), а за централізоване водовідведення — 19,46 грн/ куб. м (з ПДВ). Такі тарифи були затверджені наприкінці грудня минулого року і вступили в дію з січня цього року.

Зараз на розгляд виконкому пропонують значно вищий тариф: з централізованого водопостачання — 25,03/ куб. м (з ПДВ) та з централізованого водовідведення — 25,58/ куб. м (з ПДВ).

За інформацією КП “Калуська енергетична компанія”, нинішні тарифи є збитковими, через що у 2022 році підприємство отримало збитки у сумі 9,7 млн грн, а за перше півріччя 2023 року — 5,6 млн грн. Станом на 1 вересня 2023 року відшкодування чинним тарифом фактичної собівартості  послуг з централізованого водопостачання складав 92%, з централізованого  водовідведення — 71%.

Серед чинників, які зумовлюють зміну тарифу, — зменшення обсягів реалізації, збільшення витрат на електричну енергію та оплату праці, “застарілі” тарифи на очищення стічних вод ТОВ “Карпатнафтохім”, подорожчання реагентів і паливно-мастильних матеріалів тощо.

Проект рішення вже підготували до розгляду виконавчого комітету міської ради. Тож, його можуть розглянути ще цього місяця.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору