Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Єврокомісія бачить прогрес в українських реформах. Оприлюднено ключові висновки

ЄС бачить прогрес в українських реформах. Оприлюднено ключові висновки

Україна продовжує прогрес у демократичних реформах і реформах верховенства права. А отримання статусу кандидата на вступ до ЄС ще більше прискорило реформаторські зусилля.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії, передає Інформатор.

Сьогодні Єврокомісія оприлюднила огляд висновків, які увійшли у доповідь 2023 року.  Серед ключових тез:

  • слід продовжити реформування виборчої законодавчої бази, хоча загалом правова база залишається сприятливою для організації демократичних виборів;
  • значну увагу було приділено законодавству, пов’язаному з євроінтеграцією;
  • Україна має певний рівень підготовки у сфері реформи державного управління, але протягом звітного періоду досягнуто незначного прогресу;
  • цифровізація надання послуг досягла високого рівня;
  • досягнення реформи децентралізації продовжуються, а муніципалітети виступають опорою стійкості України;
  • незважаючи на загарбницьку війну з боку Росії, Україна продовжувала надавати послуги в галузі правосуддя та досягла значного прогресу у впровадженні реформи органів судової влади 2021 року, спрямованої на доброчесність та професіоналізм;
  • з початку повномасштабного вторгнення Україна зіткнулася з безпрецедентною кількістю звірств, вчинених російськими військовими. Для підвищення ефективності розслідування міжнародних злочинів та співпраці з Міжнародним кримінальним судом Україна має надалі гармонізувати свою правову базу з відповідними міжнародними стандартами;
  • Україна в цілому дотримується міжнародних документів з прав людини та ратифікувала більшість міжнародних конвенцій щодо захисту основоположних прав.

Єврокомісія надала низку рекомендацій щодо боротьби з корупцією та організованою злочинністю. У документі, зокрема, зазначається, що Україна активізувала реформи у цій сфері після отримання статусу кандидата в ЄС, але, щоб забезпечити результативність та сталість антикорупційних зусиль, потрібно продовжувати накопичувати надійну історію розслідувань, судових переслідувань та остаточних судових рішень у справах про корупцію на високому рівні, включаючи арешт та конфіскацію злочинних активів.

“Також слід прагнути до своєчасної та стабільної реалізації Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки. Необхідні також зусилля для подальшого впорядкування та вдосконалення матеріального та процесуального кримінального права. Щоб впоратися зі зростаючим навантаженням, необхідно збільшити штат НАБУ, прокурорів САП та суддів Вищого антикорупційного суду”, — йдеться у рекомендаціях.

“Ефективній боротьбі з організованою злочинністю також перешкоджають процесуальні прогалини, дублювання юрисдикцій, поширена корупція та недостатньо розвинена ІТ-інфраструктура. Міжвідомча координація потребує подальшого посилення”, — зазначено у документі.

На думку європейців, громадяни України користуються свободою вираження думок, доступністю критичних ЗМІ. Проте медіаконцентрація спостерігається через колапс медіа-рекламного ринку, зокрема в телевізійному сегменті. Це зменшило доступ людей до плюралістичних ЗМІ в Україні. Становище журналістів залишається небезпечним як економічно, так і – з початку повномасштабного вторгнення – фізично.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору