Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Польщі відкопали дзвін із калуської ливарні братів Фельчинських

У Польщі викопали дзвін

Дзвін, ймовірно, був захований мешканцями Манюва (ґміна Команьча, повіт Сяноцький) у роки Другої світової війни або в роки проведення операції “Вісла”. Знайшли його глибоко в землі всередині дзвіниці костелу.

Повідомляє Інформатор з посиланням на korsosanockie.pl

“Дзвін гарний, багато оздоблений, відлитий у відомій дзвоноливарні братів Фельчинських. На опуклому рельєфі зображено фігури святих Петра, Павла, Якова та Йосипа. Його діаметр становить 83 см, а вага приблизно 350 кг”, — пише польське видання.

Увагу дослідників привернула православна церква в Манюві. У руїнах костелу якраз і знайшли захований у землі дзвін. Перш ніж взятися за його розкопування, дослідники отримали згоду Підкарпатського консерватора пам’яток на вилучення дзвону та згоду власника землі.

Подія викликала неабиякий інтерес в середовищі археологів. За багатогодинною роботою по видобутку дзвону уважно спостерігали майже 20 осіб. Підняття історичного скарбу на поверхню стало справжнім вибухом радості. Також була обов’язкова перевірка якості звуку.

“Вийшло чудово! І подумати, що такий чудовий інструмент мовчав 70-80 років, захований під землею в руїнах церковної дзвіниці”, — пише видання.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору