Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Допологову відпустку тепер можна переносити, а у декрет — за бажанням

Коли йти у відпустку вибирає жінка

Вагітні жінки тепер можуть розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності. Це залежатиме від їхнього бажання. Для цього достатньо подати заяву лікареві, який веде вагітність.

Повідомляє Інформатор з посиланням на МОЗ.

Відповідний Закон прийняла Верховна рада України, а на практиці його застосовують відповідно до виданого наказу МОЗ, який пройшов державну реєстрацію та набрав чинності.

Як було раніше?

Лікар, у якого жінка спостерігалася під час вагітності, з початком 30 тижня мав сформувати пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) за категорією “Вагітність та пологи” і з цієї дати жінка мала йти у декретну відпустку. На підставі цього медичного висновку формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

“Якщо ж жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити, але при цьому кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно до кількості днів, що вона продовжувала працювати. Крім того, зменшувався і розмір допомоги з вагітністю та пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки”, — пояснюють у профільному міністерстві.

Як тепер?

Дату початку відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами жінка зможе визначити сама. Якщо з 30 тижня — нічого додатково робити не потрібно: медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30 тижня вагітності автоматично. Якщо ж вагітна хоче працювати далі — має подати заяву лікареві, який веде її вагітність із зазначеною датою, з якої має бути сформований МВТН. Зробити це потрібно під час першого візиту до лікаря після настання 30 тижня вагітності.

“Якщо в неї пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Що, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів”, — додають у відомстві.

Нагадуємо, що стандартний строк МВТН складає 126 календарних днів, але для жінок, в яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.

“Жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно,  нараховуватимуться соціальні виплати. Тепер частину допологової відпустки жінка зможе перенести на післяпологовий період”, — обіцяють у МОЗ.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору