Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

ПЦУ та УГКЦ вперше за багато років починатиме Різдвяний піст 15 листопада

З переходом обох церков на Новоюліанський календар всі неперехідні свята включно з Різдвяним постом тепер відзначаються на 13 днів раніше.

Повідомляє Інформатор.

Різдвяний піст або Пилипівка почнеться 15 листопада та триватиме 40 днів до 24 грудня включно. Різдво в Україні тепер відзначатимуть 25 грудня.

За словами протоієрея ПЦУ Михайла Омеляна, в інтерв’ю Українській правді, слово піст бере витоки з давньонімецької мови від слова “fasto”. Це слово означає “утверджуватися в чомусь”, або “триматися міцно чогось”. Тому піст це не завжди про утримання від їжі. Це може бути: утримання від поганих вчинків, лихослів’я, брехні, надмірного інформаційного споживання, а також бажання змінити своє життя на краще.

“Тут зовсім немає згадки про їжу. Якщо згадати слова Ісуса Христа, де він закликає покаятися, бо наблизилося Царство Небесне. Він найперше акцентує увагу на духовному, а не наголошує на тому, що не їсти м’яса і молочних продуктів. Утримання від певного роду їжі — це засіб, а не мета”, — ділиться священнослужитель.

Додає, що варто розуміти, що час посту це не дієта, а духовний шлях утримання від поганого. У зв’язку з теперішніми тяжкими умовами в країні цього року важливіше зберегти акцент на духовному постуванні.

“Проведімо цей час у молитвах і покаянні, здійснюючи справи милосердя, аби зустріти Різдво Господа нашого Ісуса Христа оновленими та вдосконаленими, зберегти свої духовні здобутки та надбання і після нього, примножити їх та надихати своїм прикладом інших”, — пишуть на сторінці Собору Святих Землі Української.

До теми: Які християнські свята відзначатимемо за новим календарем у листопаді?

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору