Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Фаріон та російськомовні військові. У Долині депутати сперечалися через мову

У Долині вирішили заступитися за Фаріон

Депутати Долинської міської ради близько години дискутували через… українську мову. Скандал навколо професорки Ірини Фаріон спонукав їх заступитися за захисників мови та вимагати від держави притягувати до відповідальності тих, хто досі спілкується мовою окупанта. Навіть — військових.

Деталі суперечки переповідає Інформатор.

Депутати Долинської міської ради під час засідання чергової сесії першим питанням розглянули проєкт рішення, яким пропонувалося направили звернення до ВРУ. Кабміну, Міноборони та Міносвіти, а також — до Львівського політехнічного університету.

Передумовою підготовки звернення став скандал довкола відомої мовознавиці Ірини Фаріон. В інтерв’ю журналістці Яніні Соколовій вона нещодавно заявила, що не вважає українцями тих військових ЗСУ, які розмовляють російською мовою, та порадила їм називати себе “рускими”. Далі Фаріон прогнозовано отримала хвилю негативних реакцій від суспільства і українських військових, у відповідь почала поширювати у своєму Telegram-каналі коментарі і листи прихильників. Серед них був і лист студента української філології з Криму Максима Глєбова, який писав, що чекає Збройні сили України в рідній Керчі. Оскільки його особисті дані авторкою посту приховані не були ні одразу, ні після того, як їй на це почало вказувати суспільство, ФСБ швидко знайшло студента та оприлюднило відео із затриманим.

У вівторок, 14 листопада, львівські студенти влаштували акцію протесту з вимогою звільнити Ірину Фаріон.

А у Долині на Івано-Франківщині за професорку, яка потрапила у черговий скандал, вирішили заступитися. Сьогодні депутат місцевої ради Тарас Сливчук виступив з ініціативою направити звернення у вищі органи влади та, з одного боку, недопустити звільнення Фаріон, а з іншого — дати оцінку військовим, які досі розмовляють російською, і недопускати їх у медійний простір.

“Сьогодні на 33 році Незалежної України, на 10-му році війни, у нас досі розпалюються мовні скандали по всій території України. Українською чи мовою окупанта має говорити українець? Українською чи мовою вбивств та гвалтівників мають спілкуватися військові? Українською чи мовою путінського режиму може бути викладання у вищих навчальних закладах України? Українською чи “язиком” має бути обслуговування в Одесі? Сьогодні мова знову стала каменем спотикання та розколу держави”, — зачитав депутат.

Далі він заявив, що закони, які мали би захищати українську мову, не виконуються і це призводить до поглиблення мовного конфлікту. Скандал із Фаріон він назвав “одним із прикладів булінгу та фальсифікації в медійному просторі”, адже вона —  “викладачка, яка присвятила своє життя відстоюванню функціонування української мови”.

“Висловлювання Фаріон щодо військових вирвані з контексту і є прикладом дискредитації борців за українську мову та створення підгрунтя для розколу суспільства, що є роботою московської агентури”, — продовжив депутат.

“Сьогодні ми маємо визнати, що тільки мала частка українців не володіє українською мовою. Держава зробила відповідні можливості для її вивчення, а отже відсутність знань мови у віці 20-50 років є неприпустимими. Свідоме ігнорування української та використання мови окупанта на будь-якому рівні готує підгрунтя для наступної війни та захисту “руского міра”, — йшлося далі.

Відтак, у зверненні виписали кілька вимог: прийняти закон про притягнення до відповідальності за порушення норм функціонування державної мови в суспільному просторі; недопущення висвітлення в медійному просторі осіб в українському однострої, які спілкуються мовою окупанта; дотримання статті 29 ЗУ “Про засади державної мовної політики” в усіх підрозділах ЗСУ; недопущення переслідування та звільнення професорки Ірини Фаріон з університету.

Серед депутатського корпусу почалось жваве обговорення. Одні — погоджувались із колегою й навіть пропонували позбавляти громадянства тих, хто не володіє державною мовою (але після війни), інші — не зовсім. Зокрема, представники громади поставили під сумнів категоричну вимогу про зобов’язання усіх військових говорити українською. Говорили також про неоднозначне ставлення у суспільстві до Ірини Фаріон. Ось кілька цитат:

“Якщо ми такі патріоти, то давайте всі, хто говорить українською, встаємо й ідемо воювати, а російськомовні хай тим часом ідуть вчитися мови… Ми говоримо зараз про тих хлопців, воїнів, які захищають Україну. Давайте не нагнітати”.

“Якщо хлопці в окопах говорять російською, хай собі говорять. Якщо вдома на кухні генерал говорить російською, хай говорить. Але будь-хто, хто виходить на телебачення, в кого журналісти беруть інтерв’ю з вищого військового командування, повинні робити це українською”.

“Я не прихильниця Ірини Фаріон. Але людину не можна переслідувати лише за те, що вона відстоює українську мову”.

Зрештою, депутати Долинської міської ради забрали з тексту звернення твердження щодо обов’язку всіх військових говорити лише українською . А також вирішили формулювання щодо “недопущення переслідування та звільнення професорки Ірини Фаріон з університету” викласти як “недопущення переслідувань чи звільнення будь-кого на підставі висловлювань щодо української мови”. Усі поправки внесли з голосу, а за сам текст звернення проголосували одноголосно.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору