Інформатор Калуш

ТРЕШ

На Калущині у шести закладах освіти — неякісна вода

На Калущині у шести закладах освіти — неякісна вода

За два місяці Держпродспоживслужба провела 264 обстеження в закладах освіти області. Результати — вражають: у понад 60% шкіл виявили порушення у сфері дотримання санітарного законодавства та у сфері безпечності харчових продуктів.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Як повідомляють у відомстві, в області діє “Програма моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання протиепідемічних вимог”. На виконання цієї програми і були проведені перевірки у вересні-жовтні 2023 року.

“У сфері санітарного законодавства проведено 264 моніторингові обстеження у закладах загальної середньої освіти (39%) та 96 у закладах дошкільної освіти (32%), у сфері безпечності харчових продуктів проведено 211 моніторингових обстежень шкіл та 77 закладів дошкільної освіти, 43 постачальники. Порушення в сфері дотримання санітарного законодавства виявлено в 185 школах (70%) та 60-ти дошкільних закладах (62%), у сфері безпечності харчових продуктів- в 132 школах (62%) та у 28 садочках (36%), а також у 36 постачальників харчових продуктів (83%). Направлено 130 рекомендаційних листів керівникам шкіл та 54 – керівникам дошкільних закладів”, — йдеться в офіційному повідомленні.

У навчальних закладах часто виявляли невідповідність у меню, факти продажу заборонених продуктів (сосисок в тісті, газованих напоїв, солодких кондитерських виробів). Були навчальні заклади ,які не уклали угод на проведення дезінфекційних, дератизаційних та дезінсекційних заходів.

Особливе питання — якість питної води в закладах освіти області. З 571 проби за мікробіологічними показниками не відповідали гігієнічним вимогам 13 проб (2,3%), а з 560 проб питної води за санітарно-хімічними показниками невідповідними були 8 проб (1,4%).

За санітарно-хімічними показниками невідповідності питної води виявили у кількох закладах освіти Калуського району:

  • Копанківська гімназія
  • Луківської філії Сівка-Войнилівського ліцею
  • Добровлянський ліцей
  • ЗДО “Сонечко” с. Спас
  • Ясенський ліцей Рожнятівської ТГ

За мікробіологічними показниками на Калущині порушення були у трьох закладах:

  • Копанківська гімназія
  • Луківської філії Сівка-Войнилівського ліцею
  • Перевозецька гімназія

Моніторинг  буде тривати до кінця 2023 року.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору