Інформатор Калуш

РЕКЛАМА

У Варшаві стратегували відбудову України. Серед учасників виставки — Калуський індустріальний парк

У Варшаві стратегували відбудову України. Серед учасників виставки — Калуський індустріальний парк

ReBuild Ukraine: у столиці Польщі днями завершилася дводенна виставка, присвячена темі відбудови України. Серед учасників — українські громади з прифронтових і тилових областей, представники вищих органів влади та неурядових організацій, делегати з понад 30-ти країн світу, а також бізнесмени, інвестори, представники професійних спільнот та виробників. Саме на цю виставку з презентацією власного проєкту виїхав Kalush Industrial HUB.

Більше про виставку і сам парк дізнавався Інформатор.

Індустріальний парк у Калуші з’явився три роки тому й наразі він є єдиним промисловим об’єктом із цим статусом, який реально функціонує в Івано-Франківській області.

Довідково. Kalush Industrial HUB — це 18,7 га території колишнього промислового виробництва у мікрорайоні “Підгірки” з багатоповерховим адміністративним корпусом, складськими й виробничими площами. Три роки тому цей об’єкт офіційно отримав статус індустріального парку, після чого власники розпочали реконструкцію будівель та інженерних комунікацій на території. Було заінвестовано понад 50 млн гривень приватних коштів. Зараз тут є один готовий виробничий корпус, а в інших тривають ремонтні роботи.

Серед засновників парку — відомий підприємець Анатолій Чумичкін, якому належить група компаній “Ч.А.С.”.  Його мета — запуск на території парку виробництва або виробництв, які даватимуть людям робочі місця з конкурентною зарплатою, а регіону — економічний розвиток. Важливий нюанс: виробництва мають бути екологічними, адже парк знаходиться у безпосередній близькості до житлової зони та — співпрацює з ООНівською організацією UNIDO над трансформацією в екоіндустріальний парк.

Керівники Kalush Industrial HUB нерідко приймають різноманітні делегації на своїй території. Але, коли з’являється нагода, — їздить на конференції та інші заходи і самі. Днями — взяли участь у міжнародній виставці-форумі “Rebuild Ukraine Powered by Energy”. Це був дводенний захід у Варшаві, у якому взяли участь понад пів тисячі компаній з більш як 30-ти країн світу.

Керівник індустріального парку Тарас Бенець у коментарі Інформатору зазначив, що подібні заходи дають змогу розповідати про проєкт у світі, напряму комунікувати з потенційними інвесторами про переваги, які вони можуть отримати, інвестуючи в Україну.

“У світі ще мало знають про ті переваги, які пропонує українське законодавство: митні, податкові та інші. Не знають і про конкретні інвестиційні проєкти типу Kalush Industrial HUB. Тому наше завдання зараз — розповідати і популяризувати”, — каже він, додаючи, що з представниками кількох компаній ознайомчі перемовини у Варшаві були дійсно цікавими та продуктивними.

“Зараз дуже чітко простежується загальна думка, що відновлення України після війни можливе, у тому числі — через запуск потужних виробництв. Раніше йшлося хіба що про імпорт готової продукції та торгівлі. І це — позитивний сигнал. Адже, попри безпекові ризики, виробничники зараз мають хороші умови на вході: поки що великий вибір об’єктів для інвестування і малу конкуренцію, системну підтримку на законодавчому рівні та на рівні місцевих громад тощо”, — пояснює Тарас Бенець.

За його словами, відчувається зараз і підтримка діаспори: вихідці з України під час виставки-конференції неодноразово говорили про те, що розглядають інвестування в українське виробництво саме як підтримку держави.

Стенд Калуського індустріального парку за два дні привернув увагу багатьох відвідувачів як українських, так і зарубіжних. Тому загалом поїздкою калушани задоволені, а чи дасть вона очікувані плоди, вже залежатиме від подальших кроків зацікавлених сторін.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору