Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Польські книги завезли у половину бібліотек Калуської громади

Польські полиці у Калші

Яка мета створення “Польських полиць” у бібліотеках та коли і які книжки мають завезти безпосередньо у Калуш?

Спеціально для Інформатора розповіла директорка Центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка Наталія Воробець.

“Польська полиця в Україні” є спільним проєктом Польщі та України. Впроваджується з метою популяризації польської культури та вивчення історії наших сусідів. Уся література перекладена та надрукована українською мовою. Директорка центральної бібліотеки ділиться, що уся польська література в місцевих закладах вже застаріла. Також більшість творів були в перекладі на російську.

“Старі вже були зношені й зачитані нашими читачами, підлягали списанню, а зараз ці всі полички оновились. Усі книжки нові, щойно надруковані”, — каже директорка.

Також додає, що раніше окремої “Польської полички” не було, а тільки вибрані твори у складі зарубіжної літератури. Натомість тепер буде можливість щось обрати конкретно з польського доробку.

“Нашим читачам корисно читати не тільки наших, але й польських авторів. При тому, що зараз йде популяризація зарубіжної літератури українською мовою. Раніше вона майже вся була російською, а у зв’язку з війною ми не маємо ніякого морального права популяризувати літературу мовою ворога”

Окрім культурного аспекту для бібліотек поповнення корисне в економічному плані:

“В Україні війна й через це фінансування для книжкового фонду менше ніж минулі роки. Оскільки ці книжки українською, то ми дуже раді такому поповненню. При тому, що це найближчі наші сусіди й нам варто більше цікавитись їхньою історією та культурою”.

Наразі у Калуській громаді з 21 бібліотеки тільки 12 отримали книжки для “Польської полиці”. У Калуських закладах поки немає, але бібліотекарі сподіваються що доотримають їх до кінця місяця.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору