Інформатор Калуш

ГРОШІ

“Карпатнафтохім” відсудив у громади Калуша 12 млн гривень

Карпатнафтохім відсудив у громади 12 мільйонів

Йдеться про борги, які утворилися за очищення стоків. 6,8 млн гривень з цієї суми фактично “набігло” з дощу.

Про що йдеться, розповідає Інформатор.

Підприємство “Карпатнафтохім” надає послуги з очищення стоків, адже очисні споруди — на його балансі. Оплачує йому за це КП “Калуська енергетична компанія”, яка, в свою чергу, бере відповідну плату зі споживачів. Але ця оплата по тарифу на водовідведення покриває витрати на очищення лише частини стоків — побутових. По факту ж на очисні їх потрапляє значно більша кількість, бо додаються непобутові стоки, зокрема дощові. У результаті “Карпатнафтохім” отримує значні збитки.

Станом на зараз є три судові рішення на користь “Карпатнафтохіму”.

“Ці три рішення судів пройшли всі стадії, тобто далі вже оскаржувати не можна”, — повідомив начальник управління ЖКГ Тарас Фіцак.

Він зазначив, що на основі судових рішень до міської ради звернувся “Карпатнафтохім” з проханням добровільно погасити борги. Звернулася і “Калуська енергетична компанія”, яка пропонує сплатити свою частку — 6 млн 438 тис 178 гривень.

“Це те, що вони виставляють у рахунки споживачам, — пояснив Тарас Фіцак під час засідання позачергової сесії міської ради. — Решта суми, тобто та необлікована різниця, яка не покривається тарифом, відповідно, лягає на плечі Калуської міської ради. Щоб у подальшому не допустити блокування рахунків та зупинки роботи комунального підприємства, пропонуємо погасити цю різницю коштом бюджету. Йдеться про 6 млн 794 тис 918 гривень. В цю суму входить плата за необліковані стоки плюс пені, штрафи, інфляційні витрати — все, що прописано у рішенні суду”.

Депутати міської ради у результаті в Програму фінансової підтримки комунального підприємства “Калуська енергетична Компанія” на поточний рік внесли зміни, додавши майже 6,8 млн гривень.

Як повідомив у коментарі Інформатору директор КЕКу Петро Шевчук, наразі підприємство повернуло вже 832 тис гривень. Часу на добровільну сплату боргу — пів року.

До слова, рішення судів стосуються заборгованості за очищення стоків за листопад-грудень 2021 року та увесь 2022 рік. За поточний рік, очевидно, судові справи та повернення боргів ще попереду.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору