Інформатор Калуш

ГРОШІ

Зі знижкою, але все одно дорожче. У Калуші затвердили нові тарифи на воду

Нові тарифи у Калуші

У Калуші сьогодні відбулося позачергове засідання виконавчого комітету міської ради. На порядку денному лише одне питання — про встановлення тарифів на водопостачання та водовідведення.

Розповідає Інформатор.

Про намір змінити тарифи на воду в Калуші стало відомо ще кілька тижнів тому. Наразі за централізоване водопостачання мешканці Калуша платять 18,96 грн/ куб. м (з ПДВ), а за централізоване водовідведення — 19,46 грн/ куб. м (з ПДВ). Такі тарифи були затверджені наприкінці грудня минулого року і вступили в дію з січня цього року.

Зараз на розгляд виконкому запропонували нові тарифи: з централізованого водопостачання — 25,03/ куб. м (з ПДВ) та з централізованого водовідведення — 25,58/ куб. м (з ПДВ).

Як повідомив під час засідання виконкому начальник управління ЖКГ Тарас Фіцак, відповідно до законодавства, мешканці громади мають право на етапі обговорень проекту тарифів висловлювати зауваження. Їх було небагато — лише від мешканців вулиці Литвина, яка нагадали про мораторій на підняття на час воєнного стану.

“Ми роз’яснили, що це лише рекомендація. Інших зауважень від громади не надходило”, — зазначив посадовець.

Начальник управління економічного розвитку Юрій Соколовський повідомив, що серед основних причин, які впливають на тарифи, — ріст цін на електроенергію, основні матеріали, ріст заробітної плати, а також зниження обсягів реалізації послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Нові тарифи, за його словами, допоможуть підприємству вижити наступного року, який буде складним. Крім того, це дасть змогу забронювати деяких працівників, у яких зараз для цього занизька зарплата.

“У цей тариф не входять понаднормові витрати на підйом води та очистку, не входять дощові стоки та понаднормові витрати матеріалів, які пов’язані з аварійними роботами. А стан мереж такий, що витрачають на ці аварійні випадки приблизно втричі більше, ніж закладається на рік. На знезараження води також витрачають більше. Це все не включено у тариф і це лягає у збитки “Калуської енергетичної компанії”, а відповідно — і бюджету”, — повідомив заступник міського голови Богдан Білецький.

Сума дотування на наступний рік орієнтовно складе 15 млн гривень, додав він. Якщо не затвердити економічно обгрунтований тариф, то доведеться платити з бюджету громади.

Утім, враховуючи ситуацію в державі та рекомендації Кабміну щодо непідняття тарифів на воду, тарифна комісія у Калуші запропонувала у розрахунку тарифу виключити показник “інше використання прибутку — обігові кошти”. У діючому тарифі — це 4%, комісія запропонувала 0%. У цифрах, зазначив Богдан Білецький, це означатиме, що підприємство недоотримає близько 3 млн гривень у наступному році. Ця сума ляже на плечі органу місцевого самоврядування.

“Послугами центрального водопостачання і водовідведення приблизно 30% мешканців громади не користуються. І наскільки правильно дотувати і без того сильно дотоване підприємство — це на розгляд членів виконкому”, — завершив заступник.

У підсумку членам виконкому запропонували проголосувати за такі тарифи:

  • вартість 1 кубометра водопостачання — 23,98 грн (з ПДВ);
  • вартість 1 кубометра водовідведення — 24,49 грн (з ПДВ).

Виконком такий тариф погодив. Він вступить у дію з 1 січня 2024 року.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору