Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Голодомор 1932-33: пам’ятаємо багряні сторінки української історії

Голодомор — це геноцид української нації, вчинений в 1932–1933 роках. Його штучно створило керівництво Радянського Союзу, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави. В ті роки комуністичний тоталітарний режим знищив мільйони українців різного віку. Сьогодні ми усі згадуємо ті страшні сторінки нашої історії, пропрацьовуємо травми й працюємо над тим, щоб це більше ніколи не повторилося.

Нагадує Інформатор, посилаючись на Музей Голодомору.

У 1928 році керівництво СРСР оголосило курс на колективізацію — об’єднання індивідуальних приватних селянських господарств у колективні господарства державної власності. Кожному селянину нараховували певну кількість трудоднів, за відробіток яких платили натуральним продуктом. Однак переважно трудодні були настільки мізерними, що позбавляли селянина можливості прохарчувати себе і свою родину. З огляду на потужне почуття індивідуалізму українських землеробів, в Україні насадження колгоспної системи викликало спротив. Тому селян насильно заганяли у колгоспи шляхом терору та пропагандистської війни з незгодними, на яких режим вішав ярлики “куркулів”, “буржуазних націоналістів”, “контрреволюціонерів”, а потім знищував цих людей.

Читайте також: Як і де на Калущині вшановуватимуть пам’ять жертв Голодомору? — розклад

Політика комуністичного тоталітарного режиму викликала опір українського народу. Історики зафіксували близько 4 тис. масових виступів селян на початку 1930-х років проти колективізації, політики оподаткування, пограбування, терору та насильства.

Почуття національної ідентичності українського селянина разом з його ментальним індивідуалізмом суперечило ідеології Радянського Союзу. Воно було основою українського націоналізму і становило загрозу єдності та самому існуванню СРСР. Саме тому об’єктом злочину геноциду стала українська нація, для послаблення якої сталінський тоталітарний режим геноцидом винищив українське селянство як питому частину нації і джерело її духовної та матеріальної сили. Основною метою Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Чубаря, Хатаєвича, Косіора,- стало знищення української нації.

Небезпеку бунтів та повстань для існування СРСР добре усвідомлювали в Кремлі. Не бажаючи втратити Україну, радянський режим вибудував план винищення частини української нації, замаскований під плани здавання хліба державі. Йшлося про повне вилучення всіх запасів зерна, а потім конфіскацію інших продуктів харчування та майна як штрафи за невиконання плану. Перетворивши Україну на територію масового голоду, режим перекрив усі шляхи до порятунку.

Й. Сталін, який вважав селянство основою національного руху, завдав удару по українських селянах як носіях української традиції, культури та мови. У 1932 році для України було встановлено нереальний до виконання план хлібозаготівель у 356 млн пудів хліба. Для затвердження цього плану до Харкова прибули найближчі соратники Сталіна — Каганович і Молотов, добре проінформовані про розпал голоду вже в першій половині 1932 року в Україні. Геноцид було організовано і вчинено шляхом узаконення насильницьких дій та масового вбивства українців. Близько 400 архівних документів це підтверджують.

Кремль створив умови життя, розраховані на знищення частини української нації, шляхом повного вилучення всіх продуктів харчування. Постанова ЦК ВКП(б) і Раднаркому СРСР від 22 січня 1933 року за підписами Сталіна і Молотова заблокувала українців в межах голодуючої території, заборонивши виїзд з УСРР і Кубані по хліб. До жодного іншого адміністративного регіону СРСР чи республіки подібного рішення не було застосовано.

Сталінський режим проголосив голод в Україні неіснуючим явищем і на цій підставі відмовився від допомоги, яку пропонували численні неурядові організації, зокрема закордонні українські громади та Міжнародний Червоний Хрест.

У 2006 році Законом України “Про Голодомор 1932–1933 років в Україні” Голодомор визнано геноцидом українського народу. Пізніше у 2010 році постановою Апеляційного суду міста Києва доведено геноцидний характер Голодомору. Цьогоріч минає 90 років з часів голодомору, а росія все ще продовжує нести смерть для українців та нашої держави.

До теми: Єдиний пам’ятний знак жертвам Голодомору в Калуській громаді: як виглядає і коли встановлений?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору