Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Повідомити Пенсійний Фонд про звільнення чи працевлаштування — для чого це потрібно?

Повідомити Пенсійний Фонд про звільнення чи працевлаштування — для чого це потрібно?

Звернутися із заявою про працевлаштування (або звільнення з роботи) можна до будь-якого сервісного центру ПФУ.

Розповідає Інформатор, покликаючись на всеукраїнську редакцію Інформатора.

Законом передбачено, що працюючим пенсіонерам не проводяться перерахунки у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму. А також — у зв’язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати.

Застраховані особи зобов’язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до її персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку та Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування. А це — виїзд за межі держави та обставини, які спричиняють зміну статусу застрахованої особи (протягом десяти днів з моменту їх виникнення).

“Так, згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону №1058 у разі працевлаштування після призначення пенсії особа повідомляє орган, що призначає пенсію, про дату працевлаштування, вид зайнятості (укладення трудового договору, цивільно-правового договору, реєстрація як фізичної особи-підприємця, провадження незалежної професійної діяльності) шляхом подання відповідної заяви”, — пояснюють у Пенсійному Фонді.

Також потрібно надати документи, що засвідчують відповідні відомості (у тому числі й трудову книжку із записом про працевлаштування та/або цивільно-правовий договір).

У разі звільнення з роботи пенсіонер має повідомити орган, що призначає пенсію, про дату звільнення шляхом подання відповідної заяви.

“Отже, для забезпечення виплати пенсій у належних розмірах, передбачених законодавством, та з метою попередження переплат пенсійних виплат рекомендуємо одержувачам пенсій своєчасно повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про факт працевлаштування чи звільнення з роботи”, — зауважують в установі.

Також в ПФУ наголошують, що особа має право звернутися з відповідною заявою про працевлаштування (або звільнення з роботи) до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання, або ж скористатися послугами вебпорталу Пенсійного фонду України.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору