Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як правильно пити антибіотики — руйнуємо найпоширеніші міфи

Здоров’я — це дар, до якого не можна ставитися легковажно. Якщо ви відчуваєте, що з ним щось не так, то йдете до лікаря і спільно вирішуєте як будете лікуватися. Проте, інколи (насправді досить часто), цікавість щодо симптомів заводить нас в глибокі нетрі інтернету. А там… чого тільки не пишуть. Тоді народжуються міфи. А міфи й здоров’я — речі не поєднувані.

Тому колеги з франківського Інформатора вирішив декілька міфів зруйнувати, а Інформатор Калуш розповісти про це вам 😉

Давайте поговоримо про антибіотики.

Міф №1: антибіотики можна вживати в профілактичних цілях.

Ні! В профілактичних цілях їх вживати точно не варто. Фактично усі вони є рецептурними препаратами й вживаються за конкретними показаннями. Приймати їх задля профілактики — небезпечно.

Міф №2: антибіотики можна перестати приймати, якщо ви почуваєте себе трохи краще

“Майже” не рахується, як то кажуть. Тому, якщо ви обірвали курс прийому ліків, то ваш організм і одужає не до кінця. Щобільше, ви зробите собі “ведмежу послугу” — це дасть великий шанс бактеріям вижити та адаптуватися до дії антибіотиків, та сформувати стійкість (резистентність, нечутливість).

Тому ніколи не обривайте курс прийому антибіотиків — йдіть до кінця.

Міф №3: “це ж було уже! Долікуюсь ліками, що залишились з минулого разу”

Не варто. Це також шкідливо для нашого організму. Дивіться перший міф — антибіотики “є рецептурними препаратами й вживаються за конкретними показаннями” лікаря.

Міф №4: після антибіотиків обов’язково потрібно приймати пробіотики

Дуже багато людей досі так вважає, але… насправді рекомендацій щодо прийому пробіотиків немає.

При правильному дозуванні та прийомі, організму не потрібно відновлюватись після антибіотикотерапії. Організм сам приходить в норму.

Міф №5: при ознаках вірусної інфекції, ГРВІ та простудах слід обов’язково пити антибіотики

Це кепська ідея, й зараз пояснимо чому. Антибіотики діють виключно на бактерії, які спричиняють інфекційні захворювання. Вірусні ж захворювання мають “іншу природу”, тому на них ці ліки не будуть мати жодного впливу.

Резюмуючи: Не треба гратися у самолікування. Варто одразу звертатися за допомогою до лікаря. Тільки лікар зможе підібрати для вас коректну та безпечну антибіотикотерапію, згідно з протоколами лікування та чинним законодавством України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору