Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Команда підлітків із села Тисів висадила понад 100 дерев

У Тисові школярі організували екоакцію

У селі Тисів підлітки організували екоакцію на території ліцею. Вони висаджували декоративні дерева й взяли на себе зобов’язання їх доглядати.

Інформатор розповідає подробиці ініціативи.

День озеленення у Тисівському ліцеї ініціювали місцеві 9-класниці Софія Андріїів, Оксана Прокопів та Настя Павлишин. Вони подалися на конкурс та стали однією з 10-ти команд з Івано-Франківщини, які отримали підтримку від програми UPSHIFT. Це —  глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40  країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.

“Проблема озеленення на території села Тисів, пов’язана з вирубкою лісів. Наше село назване на честь дерева тиса, яке тут колись росло у великій кількості, але зараз їх немає, тому що колись їх вирубували, вони були дуже цінні. У нашому ліцеї старшокласники мали досвід висаджувати нові дерева біля лісу, завдяки директорці ліцею, яка це запропонувала. Ми хочемо озеленювати територію села для того, щоб вона стала кращою та показати на своєму прикладі, що це потрібно робити та щоб інші продовжували наші починання”, — діляться учасники екокоманди.

Ліцеїсток підтримала й адміністрація школи. Тож, взялися за реалізацію. 

Проєкт передбачав озеленення території ліцею. Дівчата самі домовлялися з ландшафтним дизайнером зі Стрия, залучали до заходу дітей та брали участь у майстеркласі з висадки та догляду за рослинами. У підсумку учасники екологічної події самостійно висадили понад 100 декоративних дерев та рослин біля ліцею. Дерева підписали іменними табличками, щоб кожен учасник ще й доглядав за новими насадженнями.

“Сьогоднішній день був наповнений хорошими емоціями та спогадами. Було приємно втілювати наші ідеї в реальність, садити саджанці, підписувати таблички та спостерігати як це роблять інші”, — поділилася враженнями Анастасія Павлишин, учасниця команди “Екомолодь”.

“Мені все дуже сподобалося, а особливо вигляд нашого подвір’я опісля заходу, також мені було дуже приємно, що ліцеїсти долучилися до нашої події та підтримали нас з нашою ідеєю”, — додає інша учасниця Оксана Прокопів.

“Найбільше сподобалося, коли пішов процес, почали садити, підписувати таблички. Спочатку нам здавалося, що все вийшло з-під контролю, бо було багато дітей, усі садили, ми за ними не встигали. Проте, ми впоралися. Результат вражає. Подвір’я стало дуже і дуже красиве”, — впевнена Софія Андріїв.  

Менторка команди Христина Дубницька розповіла, що команда прийшла на програму з проблемою, а вийшла — з ідеєю проєкту.

“Ми активно планували, мали зустрічі протягом двох місяців, щоб дійти до такого результату. Було страшно, перед підлітками відкрився дорослий світ, вони, мабуть, вперше в житті складали бюджети, рахували матеріали та домовлялися з підрядниками. Моє завдання як менторки було супроводжувати та підтримувати їх в цьому процесі, бо це їхній перший досвід. Я щаслива, що вони зростають в такому безпечному середовищі, де дорослі їх підтримують, адміністрація школи заохочує розвиватися, набиратися досвіду. Мене потішило те, що вони активно налаштовані, процеси заплановані, склали детальний план дій та відповідальності, постійно самі були на контакті з ландшафтним дизайнером. То цікавий досвід, бути менторкою і налаштовувати солідних бізнесменів ФОПів, щоб вони мають слухати дівчат-підлітків. Це — перший досвід, і я щаслива, що ми пройшли його разом!” — зазначила вона.

Проєкт створений у межах програми UPSHIFT, яка в Івано-Франківській області  реалізується ГО  «МІЖ ІНШИМ» за підтримки ЮНІСЕФ та уряду Норвегії. 

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору