Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші встановлять інтерактивну дошку членові Юнацтва ОУН — Кузьмі Хобзею

У Калуші встановлять інтерактивну дошку членові Юнацтва ОУН — Кузьмі Хобзею

Також у Калуші є вулиця, названа на честь Почесного громадянина міста Калуша — там і встановлюватимуть інтерактивну дошку.

Пише Інформатор, покликаючись на управління культури, національностей та релігій міста Калуш.

Довідка: Кузьма Хобзей народився 6 серпня 1928 року в селі Драгасимів Снятинського району Івано-Франківської області. В 1943 році він вступив до лав юнацтва ОУН. Уперше Кузьму Хобзея заарештували навесні 1945 року, проте незабаром випустили на волю. А в  січні 1948 року Кузьму Хобзея заарештували вдруге. У зв’язку зі скасуванням смертної кари йому присудили 25 років концтаборів суворого режиму і п’ять років позбавлення прав. Покарання відбував в Інті Комі АРСР, а відтак — у Мордовії.

1969 року родина Хобзеїв переїхала до Калуша. Тут Кузьма Хобзей організував осередок української екологічної асоціації “Зелений світ” та став його співголовою. Брав участь у створенні Народного руху України на Калущині і згодом став членом його проводу. У 1990 році його обрали депутатом Калуської міської ради першого демократичного скликання. Із відновленням в Україні організації ОУН-КУН 1992 року він поновив своє членство в організації. Кузьму Хобзея було обрано до проводу КУН на Калущині. Також він був членом Калуської станиці Братства вояків УПА та управи Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих. В 1994-му році за активну участь у громадсько-політичному житті міста, вагомий особистий внесок в утвердження національної ідеї удостоєний звання “Почесний громадянин міста Калуша”.

Помер у Львові 4 грудня 2006 року. Похований у Львові на Личаківському кладовищі.

Відкриття інтерактивної дошки відбудеться 4 грудня об 11:00 за адресою вул. К. Хобзея, 2.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору