Інформатор Калуш

ВЛАДА

Калушанин подав звернення у міську раду про звільнення директора КП “Калуська енергетична компанія”

звільнення Петра Шевчука

У відкритому листі автор вимагає Петра Шевчука повернути, за його словами, незаконно отримані премії та звільнитись з підприємства. Якщо ж він цього не зробить — калушанин звертатиметься до правоохоронців.

Повідомляє Інформатор.

У відкритому листі пан Ігор Янів зазначає, що директор КП “Калуська енергетична компанія” Петро Шевчук не мав права отримувати премії впродовж 2022 року. Пояснює це тим, що підприємством не був затверджений річний фінансовий план.

“Петре Васильовичу, Ви за фахом юрист та з початку 2015 року маєте свідоцтво адвоката. Тобто, володієте необхідними професійними знаннями, щоб визначити законність чи протиправність дій та рішень у сферах управління та господарської діяльності. Це дає підставу вважати, що усі ваші дії на посаді керівника підприємства критичної інфраструктури були свідомими та вами прогнозованими щодо їх правових наслідків”, — пише Ігор у зверненні.

Рішення міського голови про преміювання Петра Шевчука він вважає незаконним та вимагає повернути отримані кошти, а саме:

  • 45 864 гривень — премії за лютий 2022 року;
  • 72 095,40 гривень — премії за грудень 2022 року.

“Після отриманих за запитами документів схиляюся до висновку, що ви, системно ігноруючи норми чинного законодавства, керували підприємством в ручному режимі, створили умови для безконтрольності зі сторони власника, адже як керівник не розробили та не подали Власнику підприємства проєкт фінансового плану, який є головним документом”, — додає чоловік.

За словами заявника такі дії проводились всупереч трьом статтям Господарського кодексу України та не давали міській раді прав впливу на засноване нею господарство.

Також зазначає, що фінансовий план на 2024 рік досі не затверджений, хоча це мали зробити ще до 1 вересня. З огляду на це Ігор Янів зазначає, що отримана премія у вересні 2023 року, в сумі 7 752, 50 гривень підлягає поверненню.

“Щодо премії в сумі 74 424 гривні (отримана у травні 2023р) та премії розміром 25 925,13 гривень (серпень) у звʼязку з недостатністю документальних підтверджень про їх незаконність однозначно стверджувати не можу, але відповідно до постанови No859 премія також не нараховується при погіршенні якості роботи, невиконанні умов контракту. Та, якщо можна вважати щоденні аварії мереж, яких місто у таких масштабах не знало десятки попередніх років, ріст заборгованості за зобовʼязаннями, невиконання цілого ряду положень контракту то сумнів щодо правомірності виплати цих премій є також достатньо обгрунтованим”, — пише чоловік.

Додатково Ігор просить пояснити директора КЕКу про різке збільшення розміру його заробітньої плати. За його словами, у жовтні 2021 року, під час прийому Петра Шевчука на посаду директора підприємства, було встановлено контракт. Згідно з документом, його зарплата становила 20 297,64 гривень, а рівно через тиждень додатковою угодою її збільшили до 43 978,22 гривень.

“Ви добре знаєте, що рішення посадових осіб місцевого самоврядування повинні бути обгрунтованими та базуватися на законі. Поясніть громаді, що у чинному законодавстві так різко змінилося за сім днів, що спричинило подвоєння зарплати?”, — йдеться в листі.

Позивач зазначає, що обʼєктивним для підприємства коефіцієнт заробітньої плати відповідно до Постанови N9859 має бути 4,8 —  тобто 32 476,23 гривень на місяць.

“Щоб судові експерти не перераховували усі нараховані та отримані вами кошти перерахуйте їх самі добровільно і поверніть гроші громаді”, — пише у листі.

Також згадує і про нестягнуті борги ліквідованого КП “Водотеплосервіс”. За його словами Петро теж дотичний до цього, бо перебував тоді на посаді керівника юридичного відділу:

“Десятки мільйонів коштів громади практично злито в унітаз, бо кожен день шанси стягнути цю заборгованість зменшуються у звʼязку зі спливом строків позовної давності”.

Він зазначає, що і в КП “Калуська енергетична компанія” є дебіторська заборгованість у розмірі 17 496 000 гривень.

“Через неефективне управління Вам необхідно звільнитись добровільно із займаної посади директора КП «Калуська енергетична компанія», повернути незаконно отримані премії та заробітну плату!!! В іншому випадку буду вимушений звертатись до правоохоронних органів!”, — вказує в кінці листа Ігор Янів.

На фото листа видно печатку виконавчого комітету Калуської міської ради про те, що він одержаний 21 листопада 2023 року. Автор зазначає, що досі не отримав відповіді. Відповідно до ст. 20 Закону України від 02.10.1996 №393/96-ВР “Про звернення громадян”, відповідь має надійти в термін до 1 місяця з реєстрації його подання.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору