Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Прикарпатті у двох селах не дають демонтувати комуністичні пам’ятники

Два радянські пам'ятники не декомунізовують

У селі Загір’я-Кукільницьке на пам’ятнику вирішили затерти деякі слова й на тому завершити “декомунізацію”. А в Кінашеві допишуть прізвища воїнів УПА, які загинули у війні, бо кажуть, що у них не радянський солдат, а пам’ятник воїнам-односельцям.  

Обидва села належать до Більшівцівської громади, повідомляє Інформатор.

Як повідомив директор Івано-Франківського музею національно-визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук на цих пам’ятниках є прізвища тих, які загинули від ОУН та УПА. Прізвища лишили, а надпис “Загинули від рук українських буржуазних націоналістів” замазали.

“От як можна зберігати такі об’єкти з прізвищами катів? В мене просто розрив шаблонів”, — каже історик.

“Що робити з “патріотичними” прикарпатцями, які відмовляються демонтувати окупаційні комуністичні пам’ятники?”, — питає він поради через сторінку у соцмережі.

У документах, які надала Більшівцівська громада, зазначено, що під час зборів мешканці сіл висловилися проти демонтажів пам’ятників.

 

На зборах у селі Кінашів, як ідеться в протоколі, були присутні 56 людей. Староста проінформував присутніх, що їхній пам’ятник — це “пам’ятник воїнам-односельцям, які загинули у роки вітчизняної війни, у сквері в центрі села. Встановлений у 1974 році”.

“Вирішили не проводити демонтаж пам’ятника радянському солдату, так як на пам’ятнику немає радянської символіки, — йдеться у тексті рішення. — А до списків прізвищ полеглих односельців дописати воїнів УПА, які також загинули у війні”.

 

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору