Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Українські полярники тиждень прокладали тунель у снігових заметах | ФОТО

Українські полярники тиждень прокладали тунель у снігових заметах | ФОТО

Є така традиція в українських полярників – щороку відкопувати прохід до другого причалу “джеті”, який щозими добряче засипає снігом. Попередня експедиція хвалилася “ровами для захисту від навали пінгвінів”, цьогорічна — проклала 40-метровий тунель.

Розповідає Інформатор з посиланням на сторінку Національного антарктичного наукового центру.

Уся експедиція береться за лопати наприкінці весни чи на початку літа (в Антарктиці пори року йдуть навпаки). Цими днями 28-ма українська експедиція саме завершила розчищати шлях до “джеті”. Розповідають, що рекордних снігопадів в районі “Вернадського” не було, тому найбільша висота снігового покриву сягнула трохи більше 2 метрів (а торік – 3,5 м).

“Однак попрацювати все одно довелося добряче, адже в деяких місцях висота заметів була майже 5 метрів! Довжина тунелю вийшла близько 40 м, а ширина – до 2 метрів”, — йдеться в повідомленні.

На роботу команда витратила трохи більше тижня, адже щодня доводилося розчищати сніг і на закріплених ділянках біля станції.

“До великого копання не був залучений тільки кухар, адже він мав іншу важливу місію – смачно та поживно годувати колег після снігової “гімнастики”, — додають полярники.

Нагадуємо, що біля станції “Вернадського” є два причали: “сліп” (біля нього зберігаються човни й більшість часу використовують саме його) та “джеті”. Останній використовують в літній сезон, коли на станції значно збільшується кількість морських виїздів. Він зручний тим, що захищений від хвиль, біля нього можна припаркувати човни різних типів і залишити на певний час, а не виймати щоразу з води. Тому цей причал зараз було дуже важливо підготувати до роботи.

  

Побачити кадри заметілі у Калуші можна у матеріалі: Дороги, комунальники і сніжки. Ексклюзивні кадри ранкового Калуша | ВІДЕО

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору